Armenopolis în prag de sărbătoare

Colinde și expoziție de artă tradițională

Lucrări inspirate din arta tradițională, realizate de elevii gherleni în cadrul proiectului cultural-educativ „Micii Meșteri Mari”, coordonat de prof. Daniela Katona – icoane pe sticlă, cusături, împletituri din fibre vegetale, podoabe din mărgele, opinci și multe altele – vor putea fi admirate joi, 8 decembrie, la Muzeul de Istorie din Gherla, în cadrul evenimentului „Armenopolis, în prag de sărbătoare”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Primăria Gherla.

Evenimentul reprezintă activitatea finală a proiectului început în vară și în cadrul căruia zeci de elevi au învățat mai multe meșteșuguri tradiționale.

Expun elevi din Gherla – Școala Gimnazială Nr. 1, Liceul Tehnologic, Liceul Teoretic „Kemeny Zsigmond”, Liceul „Ana Ipătescu”, Liceul „Petru Maior” și Palatul Copiilor Cluj – Structura Gherla; Școala Gimnazială Mintiu Gherlii; din Dej – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” și Palatul Copiilor Cluj – Structura Dej; Clubul Copiilor – Horezu, Clubul Copiilor- Oltenița, Școala „Regina Maria” din Vintileasca, Vrancea, Clubul Copiilor Avrig, Gimnaziul „Friedrich Schiller” din Târgu Mureș; din Republica Moldova – satul Răuțel- raionul Fălești și satul Palanca – raionul Călărași; din Ungaria – Școala din Oroshaza și din Kozarmisleny; din Belgia – Mara Corăbean; și din Italia – Daria Hurlui.

Evenimentul, care va începe la ora 14:30, va fi întregit de colinde și obiceiuri de iarnă, prezentate pe scena din curtea Muzeului de Istorie de grupuri de colindători de la școlile din Gherla și Dej: Liceul Teoretic „Kemeny Zsigmond”, Școala Gimnazială Nr.1, Liceul „Petru Maior”, Liceul „Ana Ipătescu” Gherla și Palatul Copiilor Cluj – Structura Gherla și Structura Dej.

Activitățile din cadrul proiectului cultural-educativ „Micii Meșteri Mari” au fost destinate în special tinerilor pasionați de meșteșugurile tradiționale, pentru a-i apropia de tradițiile populare și pentru a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc – precizează organizatorii evenimentului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut