Armenii gherleni în procesiune euharistică

Duminică, 6 iunie 2021, a fost o zi deosebită pentru comunitatea armenească din municipiul Gherla, orașul lor înscriindu-se pe harta marilor centre creștine europene prin participarea la prima procesiune euharistică.

După obișnuita slujbă religioasă oficiată în frumoasa Catedrală Armenească din centrul orașului, creștinii armeni, în frunte cu preotul paroh Küsmödi Attila, au pornit într-o procesiune euharistică, cu scopul de a binecuvânta și a sfinți lăcașurile de cult de pe traseul prestabilit. Prima oprire a fost la Biserica „Sfântul Solomon”, prima biserică armenească de piatră construită în anii 1723-1724, un lăcaș de cult de mare valoare arhitectonică. După sfințirea altarului, procesiunea a continuat la Biserica Greco-Catolică „Sf. Iosif” din Piața Gării, unde armenii au fost primiți de preotul paroh Alexandru Hruban și de enoriașii prezenți în biserică. Următoarea oprire a fost la Biserica Franciscană de pe strada Bobâlna. Este vorba de biserica romano-catolică „Sf. Petru de Alcantara”, edificiu realizat în stil baroc, restaurat în ultimii trei ani și care așteaptă să fie resfințită în perioada următoare (totul depinde de relaxarea de după pandemie). După binecuvântarea lăcașului de cult romano-catolic, creștinii armeni au revenit în Catedrala din Piața Libertății.

Pe tot traseul procesiunii a cântat corul mixt al comunităților armenești și romano-catolice, condus de Molnár Árpád, momente deosebit de înălțătoare, încheiate cu o rugăciune comună.

Procesiunea de binecuvântare a lăcașurilor de cult din municipiul Gherla a fost organizată de comunitatea armenească, Biserica Romano-Catolică și Biserica Greco-Catolică din localitate.

Szekely Csaba         

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut