Armenii gherleni, în pelerinaj la Dumbrăveni

Duminică 15 august, armenii din toată țara și-au dat întâlnire în orășelul sibian Dumbrăveni, unde s-a sărbătorit hramul Bisericii Armeano-Catolice „Sf. Elisabeta”.

Aflat chiar în centrul localității de pe Târnave, frumosul lăcaș de cult se numără printre cele mai importante edificii ale arhitecturii religioase baroce din Transilvania. Lucrările la construcția bisericii au început în anul 1766 și au fost finalizate în 1791, când, pe 28 iunie, în cadrul unei festivități strălucitoare, biserica a fost sfințită de către episcopul Ignațiu Batthány, primind hramul Sfintei Elisabeta. La mijlocul lunii august  are loc sărbătorirea acestui important eveniment, onorat și în acest an de o delegație a comunității armenești din municipiul Gherla, în frunte cu președintele sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, ing. Ioan Esztegár. Alături de gherleni au mai fost prezenți armeni din Cluj-Napoca, Gheorghieni, Târgu Mureș,  Baia Mare, Odorheiul Secuiesc, Miercurea Ciuc și din alte orașe unde mai trăiesc cetățeni de această etnie.

Slujba a fost celebrată, în fruntea unui sobor de preoți, de părintele paroh al Catedralei Armenești din Gherla, Küsmödi Attila. În timpul liturghiei a cântat corul mixt al armenilor gherleni, condus de Molnár Árpád, care a interpretat și câteva piese muzicale în limba armeană. A mai evoluat, în cadrul slujbei, și corul Bisericii Romano-Catolice din Mediaș, prezență obișnuită la marea sărbătoare a armenilor din orașul vecin. În băncile lăcașului de cult au luat loc și cei 27 de tineri care zilele trecute au participat la tabăra de vară ce a avut loc la marginea așezării sibiene. Un moment solemn al evenimentului a fost procesiunea ce s-a desfășurat în jurul bisericii și în centrul orașului, la care au fost părtași și locuitorii din zonă.

La sfârșitul slujbei, reprezentanții tuturor comunităților armenești din zona Transilvaniei s-au reunit la masa comună, la ordinea zilei aflându-se problemele organizatorice ale sucursalelor prezente. Amfitrionul întâlnirii a fost președintele sucursalei Dumbrăveni a UAR, Ioan Călinescu,  o gazdă amabilă și în acest an.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut