Armenii gherleni au sărbătorit împreună intrarea în noul an

Prima duminică din anul 2022 a fost marcată sărbătorește de mica, dar ambițioasa comunitate armenească din municipiul Gherla.

Chiar dacă obișnuita slujbă religioasă din weekend are loc dimineața devreme, la ora 7:30, creștinii armeni au onorat în număr mare liturghia ce a avut loc în frumoasa Catedrala din centrul orașului. Slujba a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, care în predica lui a amintit  semnificația trecerii într-un an nou, subliniind începerea unui nou timp, în care să putem veghea mai bine, mai eficient la lucrurile care nu trec, la clipele ce ne arvunesc veșnicia și care nu știm cât vor fi de numeroase, dar fiecare, în ora/ timpul pe care doar Dumnezeu le cunoaște, va fi chemat să-și înfățișeze propria înnobilare a timpului consumat în timp măsurat cu clepsidra Cerului adunat în el.

În timpul slujbei a cântat corul bisericii, condus de Molnár Árpád, majoritatea pieselor muzicale fiind interpretate în limba armeană. La sfârșitul liturghiei duminicale armenii s-au reîntâlnit la sediul parohiei de pe strada Ștefan cel Mare, unde s-au împărțit cadouri de sărbători, momente solemne ale trecerii în noul an, un gest frumos, caracteristic membrilor comunității locale.

La sfârșitul anului 2021, chiar în preziua Revelionului, Catedrala Armenească din Gherla a fost vizitată de un grup de 50 de turiști din București, ghidul fiind președintele sucursalei Transilvania Nord a UAR, ing. Esztegár János, care a prezentat istoricul impozantului lăcaș de cult și tradițiile vechiului Armenopolis. Delegația a vizitat apoi și castelul Bánffy din Bonțida.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut