Armenii gherleni au revenit în biserică

După o lună în care municipiul Gherla s-a aflat în carantină, duminică, 6 decembrie,  creştinii armeni din localitate au avut ocazia să asiste la obişnuita slujbă religioasă în catedrala din centrul oraşului, unde au fost respectate cu stricteţe regulile sanitare şi distanţarea fizică.

De fapt, impozantul lăcaş de cult din fostul Armenopolis oferă condiţii foarte bune şi în această perioadă a  carantinei, spaţiul mare dintre băncile bisericii satisfăcînd toate cerinţele cu privire la distanţarea socială. Pe timpul carantinei, slujbele bisericilor armeneşti şi romano-catolice au fost  transmise de la sediul parohiei online, dar şi în aceste condiţii (apreciere făcută pe baza vizualizărilor!) foarte mulţi creştini din Gherla au urmărit liturghiile duminicale.

La 6 decembrie, chiar cu ocazia alegerilor parlamentare, armenii gherleni s-au putut bucura de revenirea în biserica lor, unde au fost prezenţi şi mulţi enoriaşi romano-catolici, având în vedere că lăcaşul de cult de pe strada Bobâlna, Biserica Franciscană este în plină renovare. Slujba a fost oficiată de preotul paroh Küsmődi Attila, care în predica lui a scos din nou în evidenţă semnificaţia sărbătorilor de Crăciun, simbolul dragostei şi păcii. Totodată, a fost aprinsă cea de a două lumînare a Adventului, moment emoţionant al liturghiei.

În cadrul slujbei a cântat corul bisericilor armeneşti şi romano-catolice din  municipiul Gherla, condus de Molnár Árpád, care, de asemenea, a  creat o atmosferă solemnă liturghiei. Şi de această dată membrii corului au cântat la intrare, şi nu sus, lângă orgă, respectând distanţarea fizică. Sunt  măsuri aplicate încă din timpul verii şi care vor fi menţinute şi în viitor, până când Guvernul şi autorităţile vor lua alte decizii legate de noul coronavirus.

La Gherla, odată cu ridicare carantinei, creştinii armeni au din nou posibilitatea de a participa şi la mijlocul săptămânii, mai precis joi, la ora 17:00, la slujba oficiată în  biserica „Solomon”, prima  biserică armenească din localitate, construită între anii 1723-1724.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut