Arhiepiscopia Clujului: Aproape 16.000.000 lei cheltuiți în scop filantropic, în 2020

În anul 2020, la nivelul Eparhiei Clujului a fost cheltuită suma totală de 15.945.730 lei în scop filantropic, beneficiare fiind aproape 16.000 de persoane.

Potrivit bilanțului activităților pe 2020, prezentat sâmbătă, în cadrul Adunării eparhiale desfășurate sub președinția ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, Arhiepiscopia Clujului are în prezent 55 de proiecte și programe sociale în derulare, prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, alină suferințele celor bolnavi și dau speranță acolo unde nu mai este.

În 2020, în Arhiepiscopia Clujului au fost acordate ajutoare financiare și materiale în valoare de 1.528.281 lei, din care: 109.490 lei din Fondul „Filantropia”, 166.746 lei din proiectul „Cutia Milei pentru săraci”, 300.045 lei din colecta organizată în Postul Crăciunului, restul de 952.000 lei reprezentând valoarea sprijinului acordat în perioada crizei provocate de coronavirus. La acestea se adaugă și sumele din Fondul Central Misionar și Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 516.800 lei, din care au fost ajutați preoții și parohiile lipsite de posibilități materiale.

Pentru a sprijini criza din sistemul medical, Arhiepiscopia Clujului a donat Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca suma de 181.145 lei, pentru achiziționarea de materiale sanitare de primă necesitate, și un monitor pentru funcțiile vitale Biocare iM 12 E, cu accesorii, în valoare aproximativă de 7.000 lei. De asemeni, au fost derulate două campanii de donare de sânge, inițiate de Protopopiatul Cluj I și ASCOR Cluj.

Prin cele 4 cantine sociale, la care se adaugă cantina Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Clujului a oferit zilnic hrană și asistență la domiciliu pentru 450 de familii sau persoane singure, ajutoarele fiind în valoare de 45.000 lei. Astfel de acțiuni filantropice și de voluntariat au existat la nivelul tuturor protopopiatelor din eparhie.

Tot în anul 2020 a fost deschis Serviciul de ambulanță „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, s-a făcut recepția celui de-al treilea proiect social al Parohiei „Sfânta Treime”, din municipiu, în care va funcționa un program after-school destinat copiilor din familiile defavorizate și s-a pus piatra de temelie pentru Biserica Așezământului social pentru copii „Sf. Siluan Athonitul”, ce va fi construit la Dorolea, județul Bistrița-Năsăud. De asemeni, a fost derulat un proiect de colectare, recondiționare și reciclare ecologică de textile uzate, prin amplasarea a 65 de containere securizate în proximitatea bisericilor din Cluj-Napoca, Dej și Câmpia Turzii.

Conform raportului de bilanț, anul trecut, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcție 66 de biserici, mănăstiri și edificii bisericești, în diferite stadii, de la fundație până la pictură, și au fost sfințite sau resfințite 36 de biserici.

În ce privește misiunea în rândul tinerilor, anul trecut au fost organizate, la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, dar și la Mărișel, 10 tabere cu scop recreativ pentru copii și tineri, dar și o tabără dedicată pregătirii voluntarilor. La Centrul de Tineret din Câmpenești, pe lângă lucrările de finisare și utilare a corpului principal, s-au demarat și cele de construcție a unui foișor pentru tineri.

În urma campaniei „Dăruiește o tabletă pentru o șansă la educație”, 54 de tablete electronice au fost donate inspectoratelor școlare din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, pentru a fi oferite, prin școli, elevilor din mediile defavorizate. În sprijinul tinerilor studioși, dar fără posibilități financiare, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse, în valoare totală de 103.200 de lei.

„Evenimentele anului”, în Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului au fost: alegerea, hirotonia și instalarea, la 23 februarie 2020, a episcopului-vicar, Benedict Bistrițeanul; împlinirea a 30 de ani de arhierie ai ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, la data de 25 februarie (eveniment sărbătorit în Catedrala Mitropolitană); împlinirea a 80 de ani de la „punerea în aplicare a Dictatului de la Viena” (eveniment marcat printr-o seară culturală, intitulată „Biserica Ortodoxă din Transilvania, în furtuna anilor 1940-1944”, organizată în 20 februarie la Muzeul Mitropoliei Clujului, dar și prin pomenirea, la 30 august, în toate bisericile eparhiei, a celor ce au murit sau au suferit în urma acestui act dramatic); manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Printre proiectele anunțate, ale Arhiepiscopiei, pentru anul 2021, se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei”, din Cluj-Napoca, finalizarea lucrărilor la Centrul de Tineret din Câmpenești, amenajarea căminelor de bătrâni din Baciu și Făget, deschiderea unui centru de îngrijiri paliative la Bistrița, începerea cursurilor din cadrul Școlii primare ortodoxe „Sf. Stelian”, din Bistrița și sfințirea bisericii monument istoric din Săliștea Veche, județul Cluj.

De asemeni, o serie de manifestări religios-culturale și editoriale vor marca: Centenarul Eparhiei Clujului (1921-2021), un secol de la nașterea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania și un deceniu de la alegerea și întronizarea ÎPS Andrei ca arhiepiscop și mitropolit.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut