Aproximativ 3,5 milioane pachete cu țigări de contrabandă, depistate de polițiștii de frontieră

În primele 11 luni ale anului 2022, polițiștii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanți ai altor instituții abilitate – au reținut în vederea confiscării aproximativ 3,5 milioane pachete cu țigări, în valoare de 55,3 milioane lei. În aceeași perioadă au mai fost descoperite 25.740 kg de tutun și 24,137 kg de tutun narghilea.

Au fost identificate și destructurate 3 grupuri organizate în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări, în care au fost identificate 34 de persoane.

„Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanții proveneau, preponderent, din Bulgaria, Moldova, Turcia, Serbia, Pakistan, Ungaria, Ucraina și România. Cea mai întâlnită metodă folosită de contrabandiști pentru a introduce țigările în România rămâne în continuare trecerea acestora peste «frontiera verde» de către cărăuși, în general prin locuri greu accesibile polițiștilor de frontieră, transportate până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. O altă metodă des întâlnită este introducerea ilegală a țigărilor în România prin ascunderea acestora în mijloacele de transport (în diferite spații special amenajate din mijloacele de transport sau în părțile componente ale acestora). Una dintre cele mai utilizate este «metoda capac», care constă în ascunderea pachetelor de țigarete printre alte categorii de mărfuri sau ascunderea în locașuri special amenajate, precum pereți dubli, rezervoare duble etc. Importantă în context este și utilizarea pe teritoriul României a unor fabrici clandestine de țigarete, doar în anul 2022, polițiștii de frontieră reușind să identifice și să desființeze mai multe astfel de fabrici” – informează Poliția de Frontieră Română.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut