Aproape jumătate dintre români vor să investească în acțiuni

Aproape jumătate dintre investitorii români individuali (46%) vor să investească în acţiuni în următoarele 12 luni, în timp ce o pondere similară (47%) ar opta pentru criptoactive, reiese din rezultatele sondajului global „Retail investor Beat”.

Cercetarea realizată în 12 ţări, printre care şi România, relevă că interesul pentru tehnologie este mai mare în cazul investitorilor români. În schimb, doar 6% dintre investitorii din România intervievaţi au declarat că nu înţeleg bitcoin, cifra ajungând la 10% în cazul celor cu vârsta de peste 55 de ani.
Peste jumătate (53%) dintre români consideră domeniul criptomonedelor ca fiind unul care va oferi cele mai bune oportunităţi de investiţii în următoarele trei luni. Următorul domeniu este cel al energiei (petrol şi gaze), 37% dintre români manifestându-şi interesul pentru acest sector. Printre preferinţe, urmează sănătatea, telecomunicaţiile şi serviciile financiare.
Privind interesul pentru investiţii în active, 46% dintre respondenţii din România au indicat acţiunile, în timp ce 47% au menţionat criptoactivele. De altfel, intenţia românilor de a investi în criptoactive este cea mai mare din grupul intervievat, urmată de investitorii polonezi cu 45% şi de către cei din Cehia cu 35%. La polul opus se află investitorii din Danemarca şi Australia, cu doar 13%, respectiv 16%. Intenţia medie de a investi în criptoactive, la nivelul celor intervievaţi, este de 27%.
Pe segmentul acţiunilor, australienii (69%) şi americanii (65%) sunt cei mai predispuşi să investească în acest activ, în următoarele 12 luni. Media sondajului este de 53%, investitorii polonezi (36%) fiind cei care au cea mai mică intenţie de a investi în acţiuni, urmaţi de români, cu 46%. Raportat la zona geografică cea mai promiţătoare pentru investiţii, 52% dintre investitorii români şi francezi sunt de acord că Europa este piaţa care va prezenta, cel mai probabil, una dintre cele mai bune oportunităţi de cumpărare de active în următoarele trei luni. La nivel general, 38% dintre investitorii chestionaţi văd Europa, 39% Statele Unite şi 24% China ca pieţe preferate.
Când vine vorba despre obligaţiuni, instrumentele cu venit fix, mai mult de jumătate dintre italieni (54%) declară că este probabil să investească în acestea, urmaţi de 39% dintre francezi. Doar 28% dintre români consideră acest instrument ca făcând parte din strategia lor de investiţii în următoarele 12 luni.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut