Aproape 8000 de containere pentru colectarea deşeurilor reciclabile vor fi distribuite în tot judeţul

Aproape 8000 de recipiente pentru colectarea deşeurilor reciclabile vor fi distribuite în toate comunele şi oraşele clujene, pentru a putea fi protejat mai bine mediul înconjurător.

Recipientele au fost achiziţionate în cadrul unui proiect european de pste 13,5 milioane lei. Potrivit CJ Cluj, la nivelul judeţului vor fi livrate 7820 de recipiente pentru colectarea deşeurilor reciclabile, cu capacitatea de 1.100 de litri, şi 21.000 de unităţi de compostare individuală, cu capacitatea de 280 de litri. Livrarea unităţilor de compostare individuală se va face începînd cu data de 20.11.2014.

deseuriRecipientele furnizate sînt în culorile specifice fiecărei categorii de deşeuri în parte, astfel: albastru pentru hîrtie/carton, verde pentu sticlă, galben pentru plastic/metal, fiind însoţite de autocolante informative.

„Furnizarea acestor echipamente reprezintă încă un pas important în implementarea acestui proiect destinat îmbunătăţirii calităţii vieţii şi protejării mediului înconjurător. Astfel, în perioada imediat următoare, reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, care fac parte din comisia de recepţie a celor 7.820 de recipiente pentru colectarea deşeurilor reciclabile cu capacitatea de 1.100 litri şi a 21.000 de unităţi de compostare individuală de 280 litri. se vor deplasa în cele 81 de unităţi administrativ-teritoriale (u.a.t.) în vederea transmiterii acestora în folosinţă, în conformitate cu documentele de poziţie semnate şi aprobate de către toate u.a.t-urile membre în ADI ECO Metropolitan”, a precizat domnul Vákár István, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte.

Vákár István a menţionat că, prin intermediul acestui proiect, Consiliul Judeţean Cluj îşi propune implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor, în conformitate cu standardele UE, în scopul eliminării impactului asupra mediului şi a riscurilor asupra sănătăţii umane date de modul necorespunzător de gestionare a deşeurilor din momentul de faţă.

Precizăm că mai mult zone din judeţul Cluj, unele cu potenţial turistic ridicat, sînt sufocate de pet-uri şi pungi cu gunoaie, din cauză că nu există nici măcar un container sau un tomberon în care turiştii să poată lăsa resturile menajere.Unul dintre aceste locuri este zona Fîntînele-Beliş. Situată în proximitatea lacului de la Beliş, staţiunea Fîntînele face parte din Parcul Naţional Apuseni, iar administrativ aparţine de comuna Rîşca. După Revoluţia din 1989, Primăria Rîşca a concesionat persoanelor fizice numeroase parcele de teren atît pe malul lacului, cît şi în fosta carieră de piatră folosită la ridicarea barajului. Acest lucru a făcut posibilă construirea de cabane şi pensiuni, transformînd zona într-un adevărat sat de vacanţă. Deşi zona s-a dezvoltat continuu din punct de vedere turistic, autorităţile din comuna Rîşca nu au răspuns, din păcate, cu măsuri edilitare la noile realităţi din acest colţ al judeţului. Astfel, în zonă nu poate fi găsit nici măcar un container sau tomberon în care turiştii să-şi poată lăsa resturile menajere, după un weekend petrecut în această parte a judeţului.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut