Aproape 25.000.000 lei cheltuiți, anul trecut, în scop filantropic, de Arhiepiscopia Clujului

Anul trecut, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane – relevă datele bilanțului activităților Arhiepiscopiei din anul 2022, prezentat în ședința Adunării eparhiale de sâmbătă, 28 ianuarie.

Arhiepiscopia Clujului are, în prezent, în derulare 56 de proiecte și programe sociale, prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, alină suferințele celor bolnavi și dau speranță acolo unde nu mai este.

Potrivit datelor bilanțului, ASCOR Cluj și Protopopiatele Gherla și Huedin au inițiat, anul trecut, trei campanii de donare de sânge, la care au participat 216 persoane. În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate de acest conflict, s-a inițiat o campanie umanitară care a constat în colectarea a peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane lei, precum și medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de peste 350.000 lei, iar refugiații ucraineni au primit cazare și masă, în mod gratuit, prin intermediul centrelor sociale din cadrul eparhiei.

„Rugăciunea pentru restabilirea păcii, pentru ocrotirea și sănătatea celor aflați în conflict, dar și pentru odihna sufletelor celor adormiți și pentru mângâierea familiilor care i-au pierdut pe cei dragi în acest război, a fost coroborată cu asistența spirituală acordată în limba maternă refugiaților ucraineni, precum și cu binecuvântarea și darurile oferite de către Mitropolitul Andrei copiilor ucraineni refugiați la Cluj-Napoca” – s-a precizat în cadrul Adunării eparhiale.

S-a amintit, totodată, că anul trecut s-a pus piatra de temelie la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din localitatea Sânnicoară, centru care va oferi asistență complexă (spirituală, medicală, socială și psihologică) copiilor cu boli cronice progresive, și s-a inaugurat Centrul de zi „Sfântul Mare Mc. Gheorghe” din localitatea Cojocna, care oferă îngrijire și asistență pentru copiii romi din localitate.

În anul 2022 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 869.053 lei: din Fondul Filantropia, suma de 118.820 lei; din proiectul Cutia Milei pentru săraci – suma de 291.333 lei și suma de 458.900 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului. La acestea se adaugă și sumele din Fondul Central Misionar și Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 863.500 de lei, din care au fost ajutați preoții și parohiile lipsite de posibilități materiale. Astfel, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane.

Evenimentele anului 2022, în Arhiepiscopie, au fost: Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, sub genericul „Rugăciunea ține lumea” (26-27 august); Treizeci de ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Teofil Herineanu – omul rugăciunii (moment comemorativ desfășurat în 3 noiembrie, la Muzeul Mitropoliei Clujului); Expoziția „Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului – sub cupola Centenarului (1921-2021). Biserică – Punți – Comunitate” (1-30 octombrie); Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și Biblioteca Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, la 100 de ani de la înființare; manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

În ce privește misiunea în rândul tinerilor, la ședința de bilanț s-a amintit că „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului” a reunit la Cluj-Napoca aproximativ 1500 de tineri din cele cinci județe ale mitropoliei, care au luat parte la un program complex, cu manifestări duhovnicești, culturale, artistice, educative și recreative. De asemeni, au fost organizate la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, dar și la Mărișel, Rogojel, Săcuieu, Măguri-Răcătău, Oașa sau Găbud, peste 25 de tabere pentru copii și tineri, o tabără studențească de vară sau zile de tabără în parohiile din eparhie, întruniri la care prezența ierarhilor a fost o constantă.

La nivelul eparhiei au fost organizate două cursuri: un curs de formare pentru clericii responsabili cu activitățile de tineret, intitulat „Formator pentru formatori”, și un curs de formare pentru animatori socio-educativi. De asemeni, au fost continuate lucrările la Centrul de tineret din Câmpenești, iar în sprijinul tinerilor studioși, dar fără posibilități financiare, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei, la care se adaugă premiile acordate de Arhiepiscopia Clujului elevilor care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat și olimpicilor.

Anul trecut, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcție 63 de biserici, mănăstiri și edificii bisericești, în diferite stadii, de la fundație până la pictură, și au fost sfințite sau resfințite 45 de biserici – mai relevă datele bilanțului.

Printre proiectele anunțate de Arhiepiscopie pentru anul 2023 se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană și la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca; extinderea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” pe un teren de 800 mp, pus la dispoziție de Consiliul Județean Cluj; începerea lucrărilor la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”; deschiderea unui centru de îngrijiri paliative la Bistrița; finalizarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej; finalizarea Așezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și a încă două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești.

De asemeni, se intenționează mutarea cursurilor Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița în spațiul propriu, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpenești, deschiderea unui magazin de cărți și obiecte bisericești la Bistrița și finalizarea lucrărilor de restaurare la biserica monument istoric din Lujerdiu, ctitorită de Mihai Viteazul.

Lucrările Adunării eparhiale în cadrul cărora a fost prezentat bilanțul activităților Arhiepiscopiei Clujului din anul 2022 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural și misionar-social s-au desfășurat la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub președinția ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei. Ședința a fost precedată de slujba de Te-Deum săvârșită de PS Benedict Bistrițeanul, în paraclisul facultății.

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative și misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanți ai clerului și credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni, aleși pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30. Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieții bisericești reprezintă o componentă esențială a Ortodoxiei românești, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul și clerul.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut