Aplicaţie pentru evaluarea partenerilor de afaceri

Deloitte România lansează, în parteneriat cu Termene.ro, aplicaţia PartnerSCAN, care permite companiilor evaluarea partenerilor de afaceri din România din punctul de vedere al riscului fiscal.

Conform legislaţiei în materie de TVA în vigoare, companiile plătitoare de TVA trebuie să facă dovada verificării potenţialului de risc al furnizorilor pentru păstrarea dreptului de deducere în legătură cu achiziţiile de la aceştia.
În cazul unui control, contribuabilii trebuie să demonstreze că au acţionat cu bună credinţă, că şi-au verificat partenerii de afaceri, astfel încât să-şi poată susţine dreptul de deducere a TVA pentru achiziţiile efectuate. Pe lângă faptul că această verificare a furnizorilor este un demers cronofag, companiile se confruntă deseori cu dificultatea de a face dovada bunei credinţe. Autoritatea fiscală are dreptul să refuze deducerea TVA dacă solicitantul „ştia sau trebuia să ştie că este implicat într-o fraudă fiscală”. Regula se aplică şi în cazul unui contribuabil insuficient de precaut, care a luat parte involuntar la o fraudă fiscală, dar care se presupune că dispunea de suficiente informaţii pentru a-şi da seama că tranzacţia face parte dintr-o fraudă fiscală.
PartnerSCAN prelucrează, cu ajutorul unui algoritm conceput în baza deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a numeroase exemple din practică, datele puse la dispoziţie de Termene.ro, care sunt preluate din bazele de date publice ale instituţiilor statului. Algoritmul alocă diverse punctaje pentru 18 indicatori relevanţi în determinarea riscului fiscal, printre care se numără inactivitatea, codul de TVA anulat, calculul riscului de insolvenţă, datoriile către bugetul de stat, numărul de angajaţi, vechimea firmei. De asemenea, aplicaţia ia în calcul dacă asociaţii sau administratorii deţin aceeaşi calitate în firme aflate în insolvenţă sau lichidate, dacă sediul social este într-un apartament alături de alte companii sau de câte ori s-a schimbat acesta pe parcursul unui an.
Utilizatorii PartnerSCAN trebuie să introducă datele necesare pentru identificarea partenerilor de business ce urmează să fie evaluaţi şi apoi primesc un raport ce sintetizează profilul de risc fiscal pentru fiecare dintre aceştia. Raportul include explicaţii în funcţie de gradul de risc generat de un anumit indicator şi recomandări generale pentru diminuarea riscurilor. Rezultatele generate de PartnerSCAN vor fi dezbătute ulterior de client cu specialiştii Deloitte, în vederea interpretării corecte şi pentru a stabili împreună cea mai bună cale de acţiune.

Articole din aceeasi categorie