Apel către rudele și urmașii deținuților politici morți în lagărul de muncă de la Periprava

Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România – AFDPR face un apel către rudele și urmașii deținuților politici decedați în lagărele de muncă de la Periprava, precum și către orice persoană care deține informații despre aceste rude, să contribuie la identificarea victimelor.

„În cursul anilor 2015-2019, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfășurat mai multe campanii de cercetări arheologice în Cimitirul Lipovenesc din Periprava, județul Tulcea, pe locul unde au fost îngropați cei mai mulți dintre deținuții politici care au murit în lagărele de muncă și alte locuri de detenție ce au funcționat în apropierea localității Periprava. În anul 2020, colectivul de arheologi alcătuit din angajați și colaboratori ai Institutului, care se ocupă încă din 2006 de căutarea și identificarea mormintelor victimelor regimului comunist pe întreg cuprinsul țării, a fost forțat să părăsească instituția. Ca urmare, începând din vara anului 2020, Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România a preluat în sarcina sa aceste importante cercetări de interes național, care sunt continuate de către aceeași echipă de arheologi, cu susținere financiară provenită din mediul privat, prin intermediul Fundației Doina Cornea din Cluj” – anunță AFDPR, printr-un comunicat remis, marți, presei.

Potrivit comunicatului, cercetările vor continua și în anul 2021, prin organizarea unei noi campanii arheologice, „în conlucrare directă cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se află în lucru un dosar de cercetare penală în această cauză”.

Conform AFDPR, în urma campaniilor arheologice desfășurate până în prezent au fost descoperite și recuperate osemintele a 55 de persoane, care se află depuse pentru analize și examinări de specialitate la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din București. Cea mai importantă procedură medicală o reprezintă prelucrarea probelor biologice provenite din materialul osteologic descoperit, în vederea stabilirii ADN-ului persoanelor decedate. Pentru identificarea acestora, este însă necesară recoltarea și prelucrarea unor probe biologice comparative de la rudele și urmașii în viață ai victimelor, costurile acestor analize revenind în sarcina Statului.

AFDPR face un nou apel către persoanele care au avut în familie deținuți morți la Periprava, precum și către orice persoană care are cunoștință despre astfel de rude, să-l contacteze pe organizatorul și responsabilul cercetărilor arheologice, Gheorghe PETROV (tel. 0721-400.396), în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate și a îndrumării către autoritățile ce au în sarcină identificarea victimelor.

Apelul AFDPR este însoțit, în anexă, de lista deținuților morți la Periprava, în majoritate politici, dar și de drept comun, pentru care încă nu s-au găsit urmașii, listă din care reținem, din județul Cluj: Ambruș Gheorghe, com. Cătina (n. 4 dec. 1923, d. 7 febr. 1960; politic); Balint Octavian, oraș Cluj (n. 11 iun. 1919, d. 12 aug. 1962; politic); Colceriu Gavril, oraș Cluj (n. 21 sept. 1939, d. 4 iun. 1964, drept comun); Deac Ioan, com. Moldovenești (n. 15. sept. 1900, d. 17 apr. 1962, politic); Jula Victor, oraș Cluj (n. 21 aug. 1915, d. 21 apr. 1963, politic).

În lista celor 101 deținuți morți la Periprava figurează și persoane cu ultimul domiciliu necunoscut. Lista poate fi consultată în pagina web a AFDPR.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut