APCR: Criza politică „subminează dreptul la viață al pacienților cronici din România”

Actuala criză politică subminează dreptul la viață al pacienților cronici – susține Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), cei mai afectați fiind bolnavii de cancer și pacienții cu HIV/SIDA, lipsiți de finanțarea necesară pentru tratamente.

„Criza de sănătate generată de pandemia de COVID-19 a amplificat problemele cu care se confruntau pacienții cronici din România în ceea ce privește accesul la terapii. Ca și cum nu era de-ajuns, criza politică actuală acutizează situația, săpând mai adânc groapa sistemului de sănătate, lipsindu-l de finanțarea necesară, și odată cu el, și a pacientului cronic, rămas fără tratamente. Printre cei mai afectați de situația actuală sunt pacienții bolnavi de cancer și pacienții cu HIV/SIDA, pentru care frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicația la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilență, siguranța medicamentului și siguranța pacientului, periclitându-i sănătatea. Nu în ultimul rând, calcă în picioare demnitatea și calitatea vieții acestor oameni, punându-i pe drumuri, să aștepte cu orele la porțile spitalelor de boli infecțioase sau lăsându-i fără acces la analizele de monitorizare ale viremiei” – arată reprezentanții alianței, într-o scrisoare deschisă adresată partidelor politice, Ministerului Sănătății, CNAS și Guvernului României..

Potrivit APCR, lipsa fondurilor destinate acestor programe naționale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecțioase din România. Unu din patru pacienți români diagnosticați cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratamentul specific bolii, „iar dacă autoritățile nu iau măsuri, acum, acest număr va crește considerabil”. Întreruperea tratamentului antiretroviral determină o creștere a riscului de deces, precum și a riscului de transmitere a infecției HIV.

„Factorul politic pune viața pacienților cronici în pericol. Sunt pacienți care, în fiecare săptămână, sunt chemați de la sute de kilometri la centrele regionale pentru a ridica medicamentele, iar acest lucru reprezintă costuri importante pentru transport, pe care nu toți și le pot permite (se creează risc de abandon și eșec terapeutic), dar și un risc major de a intra în contact cu virusul SARS-CoV-2. Și în acest moment se tergiversează reglementarea privind activitatea de HomeDelivery (distribuirea medicației la domiciliul pacientului cronic). Întreruperea tratamentului chiar și pentru una – două zile, la pacienții cu HIV/SIDA, poate altera întreaga schemă terapeutică, iar asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme datorită generării de rezistență virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienți, asistența medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecțioase sunt iar pline cu pacienți COVID-19” – atenționează APCR, adăugând că, în cazul pacienților cu cancer, lipsa medicamentelor „reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgență, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evoluție fulminantă”.

Bolnavii cronici fac apel, încă o dată, la politicienii din Guvernul României, „să înceteze orice mascarada politică și să se dedice rezolvării acestor probleme, pentru a preîntâmpina un nou val de decese cauzate de cinismul si lipsa lor de empatie, dar și de lipsa finanțării și a politicilor coerente din sănătate”. Totodată, reamintesc că în 2020 decesele generale „au crescut apreciabil”, iar în 2021, dacă nu se iau măsuri urgențe, numărul deceselor va crește și mai mult.

„Alianța Pacienților Cronici din România va semnala situația curentă Parlamentului European și își rezervă dreptul de a acționa în judecată pe toți cei responsabili pentru aceste derapaje, pentru încălcarea cu bună știință a dreptului la asistență medicală, la sănătate, la viață, drepturi consfințite atât de Constituția României, cât și de Legile in vigoare ale României și UE” – se mai spune în scrisoarea deschisă.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut