Anunțul făcut de primarul Boc privind schimbările ce vizează Statuia lui Avram Iancu: „Îmi doresc să avem cel mai frumos ansamblu”

Prezent la spectacolul omagial „Avram Iancu – Suflet românesc” organizat, sâmbătă, de Asociația cultural-patriotică „Avram Iancu” în scopul strângerii de fonduri pentru finalizarea grupului statuar Avram Iancu din Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a dat din nou asigurări că atâta cât va fi Clujul nu se va atinge nimeni de Monumentul „Avram Iancu” din piața omonimă.

Mai mult, edilul le-a promis reprezentanților Societății cultural patriotice „Avram Iancu” că nu vor rămâne singuri în demersul de a întregi Grupul statuar „Avram Iancu” prin realizarea tribunilor, așa cum a conceput sculptorul Ilie Berindei.

„Au fost mulți care poate fi din necunoaștere-eu nu pun pe seama relei credințe, nu erau de acord cu statuia sau nu doreau să mai fie acolo. Mesajul administrației locale de la Cluj a fost, este și va fi că întotdeauna cât este Cluj, nimeni nu se atinge de statuia lui Avram Iancu. Putem construi împreună mai mult, o facem, dar nu se atinge nimeni. Ca de altfel, să fie foarte clar, nimeni nu se atinge nici de Crucea de pe Cetățuie pentru că și acolo au început să fie unele discuții. Nu ne jucăm cu simbolurile în acest oraș. Am clădit împreună respectându-ne reciproc și nu încercând să ne jignim unii pe alții”, a spus primarul Emil Boc.

 

El le-a promis reprezentanților și membrilor Societății cultural patriotice „Avram Iancu” că nu vor rămâne singuri în demersul de a reîntregi Grupul statuar din piața care poartă numele marelui revoluționar român de la 1848-1849 din Transilvania.

„Îmi doresc și eu, sincer, așa cu mândrie de moț și de patriotism local, să avem cel mai frumos ansamblu care să vizeze Grupul statuar „Avram Iancu” reîntregit și împreună sunt convins că vom reuși și de aceea sunt aici alături de dumneavoastră să mă bucur și de spectacolul de excepție și de inițiativa pe care o susțineți. Și cum spunea un alt revoluționar transilvănean, Simion Bărnuțiu în timpul Revoluției „țineți cu poporul ca să nu rătăciți. Așa că dacă vom ține cu Avram Iancu niciodată nu vom rătăci”, a spus Emil Boc.

Edilul a anunțat că în 2024, anul omagial Avram Iancu, primăria va da în folosință „în vremea cireșilor”, mai-iunie, perioada în care s-a născut Avram Iancu, Centrul Memorial „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

„În primul rând, noi, la primărie fiind anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere, se spune că s-a născut pe vremea cireșelor, avem șansa să pornim la drum cu Centrul Memorial „Avram Iancu” de la Cluj. Pe strada Avram Iancu am reușit să achiziționăm încăperile unde Avram Iancu a locuit pe perioada studenției, aici, la Cluj, și să transformăm acele încăperi într-un centru memorial. Va fi făcut cu consultarea dumneavoastră, cu participare cu idei. Eu m-aș bucura să avem și câteva elemente de viață a lui Avram Iancu, de acolo, de la casa lui părintească, o laviță de lemn, un strujac sau o masă de lemn și scaune de lemn. Dar vom avea și o sală unde dumneavoastră puteți desfășura evenimente culturale, conferințe în care să ducem mai departe spiritul lui Avram Iancu”, a spus Emil Boc.

În acest context, edilul a ținut să le spună celor prezenți la spectacolul omagial despre trăirile și sentimentele care pe care le-a avut când a intrat prima data în casa de la Vidra în care s-a născut Avram Iancu.

„Pe mama mea și pe bunicul meu îi chema Iancu și din copilărie întrebam în familie ce reprezintă numnele de Iancu și știu cu câtă mândire bunicul îmi spunea „Avrămuț al nostru, Crăișorul munților”. Eram mic, nu înțelegeam eu atât de multe lucururi. După care am avut șansa în școala generală de acolo din inima Apusenilor, să ni se organizeze o excursie la casa memorială a lui Avram Iancu din actuala localitate Avram Iancu. Când am intrat în casa memorială și am văzut în dreapta lavița de lemn, am văzut masa cu scaunele de lemn, patul înalt cu strujac, belceul sau leagănul pentru copil, cuptorul, am zis că sunt acasă. Adică un pic modificat peste timp am regăsit la mine acasă în satul meu din inima Apusenilor și am început să înțeleg de atunci de ce Avram Iancu se regăsește în sufletul fiecărui român, a fiecărui ardelean. El este parte a AND-ului nostru deoarece ne-a reprezentat și ne reprezintă. Suferința lui de la sfârșitul vieții este suferința poporului nostru din Ardeal. El a întruchipat această suferință a poporului nostrum”, a afirmat Emil Boc.

C. PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut