Anul 2021 se instituie ca „Anul Tudor Vladimirescu”

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, cu 301 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere, proiectul de lege privind instituirea anului 2021 – „Anul Tudor Vladimirescu” și, totodată, declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai națiunii române, informează AGERPRES.

Potrivit Expunerii de motive, „Ecaterina Teodoroiu, cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, s-a sacrificat eroic în bătălia de la Mărășești, în momentul în care se află în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, lovită în inima ei generoasă de două gloanțe de mitralieră, în anul 1917″. Totodată, se menționează că „se declară drept erou al națiunii române Tudor Vladimirescu pentru curajul său dovedit în Revoluția de la 1821 pe care a condus-o, mișcare care avea ca scop eliberarea popoarelor creștine de sub dominația otomană”.

Proiectul de lege prevede că se instituie anul 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” în România.

„Cu prilejul sărbătoririi Anului Tudor Vladimirescu se organizează evenimente menite să marcheze aspecte cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu și care a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și/sau financiar, după caz, la programe de promovare a Anului Tudor Vladimirescu”, se mai arată în inițiativa legislativă.

Proiectul mai prevede că „se declară erou al națiunii române Tudor Vladimirescu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul și sacrificiul lui din timpul Revoluției din 1821” și, de asemenea, „se declară eroină a națiunii române Ecaterina Teodoroiu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul și sacrificiul ei din timpul Primului Război Mondial”.

Proiectul a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut