Anuarul pe 2021 al Institutului de Studii Italo-Român

Recent, a apărut Anuarul Institutului de Studii Italo-Român nr. XVII/2021 din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Sumarul acestui număr include, printre altele, studiile semnate de Roberto Reali – ”Scrierea științei în secolul al XIII-lea: frescele catedralei din Anagni”, Steluța Pestrea Suciu – ”Omul și profesionistul Alexandru Herlea”, Dennis Deletant – ”Importanța trecutului: Câteva gânduri despre cazul României. Un studiu pentru comemorarea zilei naționale, 1 Decembrie 2020”, Francesco Randazzo – ”O cooperare dificilă: Rusia și NATO în era globalizării”, Antonio Ricci – ”Între revoluția democratică și cotrarevoluția demografică: treizeci de ani de imigrare română în Italia”.

De semnalat cuvântul de răspuns al profesorului Alexandru I. Herlea – ”România și Uniunea Europeană: identitate și valori” la acordarea titlului de Ddoctor Honoris causa, p-recum și textele ce îi au ca autori pe Gheorghe Iancu – ”Gândurile unui istoric. Români printre garibaldieni (Grecia, 1897)”, Alexandru Ioan Herlea și Anca Stângaciu – Securitatea și exilul intelectualilor români în Italia”, Laszlo Alexandru – ”Despre empatie la Dante”, respectiv ”Cum mi-am petrecut Anul Dante”, și nu în ultimul rând evocarea personalitrății celui care a fost Dumitru Matiș – ”In memoriam Dumitru Matiș”.

Anuarul, care apare în română și italiană, poate fi consultat la adresa http://www.editura.ubbcluj.ro/www/ro/books/search.php?ofs=0&txt=anuarul%20inst&chk=1&src=2

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut