Ansamblul Memorial Poieni

În frumoasa comună, Poieni, care se bucură de un mare potențial turistic și istoric, s-a dezvelit, duminică, un Ansamblu Memorial ce reprezintă un adevărat simbol de aleasă cinstire închinată celor ce s-au luptat cu eroism și sacrificiul suprem, pentru păstrarea pământului sfânt strămoșesc, a limbii române și a credinței în această zonă geografică a Crișului și Apusenilor. Citându-l pe marele poet și om de stat, Octavian Goga, ,, satul reprezintă expresia purității de rasă, unitatea organică a sufletului poporului’’.

Poate că tocmai durerea din sufletul domnului Gavril Dejeu, fost ministru de Interne al României, a generat acest Ansamblu Memorial, care amintește de îngrozitoarele momente ale istoriei soldate cu distrugeri, chinuri și omoruri.

De-a lungul istoriei, satele comunei au fost grav încercate de cotropiri străine, pilduitoare fiind evenimentele din 1848–1849, Primul Război Mondial, ocupația horthystă, care a urmărit supunerea completă, nemaivorbind de distrugerile făcute prin incendierea caselor, a bisericilor și schingiuirile suferite de femei și copii, crimele împotriva celor ce-și apărau glia străbună.

Între eroii martiri ai Poieniului se numără Gheorghe Tămaș, Gheorghe Dejeu și Alexandru Dejeu, tată și fiu, Carol Hodiș și Blaga Benea, pentru ei și mulți alții din comună și satele învecinate, lacrimile suferinței încă nu dispar de pe obrajii moștenitorilor, care știu că ei s-au jertfit pentru unitate și libertate.

În memoria martirilor Gheorghe Dejeu, tată și Alexandru Dejeu, frate al avocatului Grigore Dejeu, primul torturat și ucis de trupele maghiare în retragere, iar fratele executat în temnițele comuniste, dar și a martirilor: Gheorghe Tămaș, Carol Hodiș și Blaga Bene, la inițiativa dlui Grigore Dejeu și sprijinul Primăriei Poieni, a fost ridicat acest Ansamblu Memorial.

Cele cinci coloane pe care sunt fixate chipurile din bronz ale martirilor își au locația în zona centrală a satului, lângă Biserica Ortodoxă, iar ceremonialul de dezvelire s-a desfășurat în prezența familiilor descendente, a autorităților publice locale, a cadrelor didactice ale Școlii gimnaziale, a primarilor din zonă și un numeros public.

Dezvelirea ansamblului monumental a fost făcută de primarul comunei, dl. Gheorghe Boca, care, aducând un omagiu martirilor satului și comunei, a mulțumit d-lui Grigore Dejeu și celor ce au contribuit la finalizarea acestui proiect istoric, care este una din bornele ce va dăinui peste veacuri în acest spațiu apărat cu jertfe de strămoșii noștri.

Preoții din comună și zona Huedinului împreună cu protopopul Huedinului, Dan Ionuț Lupuțan, au săvârșit slujba de sfințire și parastas al martirilor, iar av. Grigore Dejeu și sculptorul Adrian Popescu, au vorbit despre importanța și rostul nașterii acestui Ansamblu Monumental. Familiile urmașilor martirilor au prezentat faptele de luptă ale acestora și modul tiranic în care au fost uciși.

A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în Biserica Ortodoxă unde a avut loc un Simpozion istoric, care a avut ca teme principale: Primul și Al Doilea Război Mondial, evenimentele istorice ale anilor 1848 – 1849 și mișcarea de rezistență anticomunistă din comuna Poieni și localitățile apropiate de sub muntele Vlădeasa. Au susținut lucrări profesorii de istorie: Nicolae Șteiu, Cristian Filip, Cristian Dascălu, Horea Matiș și Cornel Jurju.

Programul din Sfântul locaș de cult s-a sfârșit cu un program artistic susținut de Ansamblul artistic ,,Muguri de Dor’’, condus de 42 de ani de familia profesorilor Corina și Ionel Pop și al căror descendent, Marco Ștefan Pop, stră- stră nepot al martirului Carol Hodiș, a interpretat, la vioară, Balada lui George Enescu, care a produs aplauze și în Biserică.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut