ANPC propune plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar – așa cum este el definit de lege – , în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri.

Propunerea vine în contextul pandemiei declanșate de noul coronavirus și a decretării stării de urgență pe întreg teritoriul României, având în vedere că există o creștere substanțială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piață, „în condițiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual”. De asemeni, măsura ar fi necesară și pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte, sau chiar ilegale.

„În egală măsură, în magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitățile din același produs vândute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs și pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare” – consideră reprezentanții ANPC.

Printr-un comunicat remis, miercuri, presei, ANPC încurajează consumatorii să sesizeze, mai ales în această perioadă, „toate situațiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constată în magazine, inclusiv eventuale neconcordanțe între prețul unui produs la raft și cel facturat la casa de marcat, sau inadvertențe între prețul unui produs aflat la promoție și cel de referință, precum și altele asemenea, în scopul prevenirii oricăror derapaje care pot interveni în actul comercial într-o perioada de criză”.

ANPC îi asigură pe toți cetățenii că „veghează atent la corectitudinea pieței”, dispunând de echipe de intervenție suplimentare „pentru prevenirea oricăror acțiuni care ar încălca drepturile sau ar periclita sănătatea consumatorilor”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie