Anotimpul tăcerii – „ecou al martiriului Bisericii Greco-Catolice”

În Aula „Fericitul Cardinal Dr. Iuliu Hossu” a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, va avea loc, vineri, 11 octombrie, ora 18:00, lansarea volumului de poeme „Anotimpul tăcerii”, al Mioriței Baciu.

Volumul va fi prezentat cititorilor clujeni de: PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, prof. univ. dr. Mircea Muthu, Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai, Adrian Popescu, directorul revistei „Steaua” și Anca Cernea – Fundația „Ioan Bărbuș”. Întâlnirea va fi moderată de Luigi Bambulea, cercetător la Muzeul Național al Literaturii Române.

„Este ceva mișcător, tulburător, neliniștitor în poezia Mioriței Baciu. Dar, mai ales în lumina experienței tragice a clandestinității greco-catolicismului sub comunism, un sfâșietor strigăt al inimii. Asemeni unui Boris Pasternak, Miorița Baciu scrie cu sânge, cu durere, dar întotdeauna însuflețită de iubire. Este sângele unei speranțe sub perpetuu asediu, al unei fericiri interzise, al unui destin răpit. (…) Aceste versuri fac parte dintr-o necontenită mărturisire. Una despre suferință, pătimire, iertare și mântuire. Totul în poezia ei este de o dogoritoare autenticitate. Aici vorbește un suflet. Să-l ascultăm…”, notează Vladimir Tismăneanu în prefața volumului.

Născută la 25 noiembrie 1948, în casa parohială din Sâncel, Miorița Baciu este absolventă a Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția română-franceză (1972) și doctor în filologie al aceleiași universități, cu teza „Argoul românesc” (1982); inspector general de limba și literatura română în Ministerul Educației (1990-2007), în paralel, profesor în învățământul liceal și universitar; președintă a Secretariatului Național al Învățământului Catolic din România (1995-2016). Este autoare de manuale școlare, cărți cu profil didactic, cursuri universitare și articole de specialitate. A publicat volumul de versuri „Polenul clipei”, cu o prefață de Cezar Baltag (Editura Teora, 1996) și cartea de memorii „Istoria unui destin confiscat. Tatăl meu, martirul neștiut Viorel Baciu”, cu o prefață de Vladimir Tismăneanu (Curtea Veche Publishing, 2013).

Cartea „Anotimpul tăcerii” – ecou al martiriului Bisericii Greco-Catolice și autentică împărtășire a trăirii credinței – a fost lansată recent și la București, sub auspiciile Muzeului Național al Literaturii Române.

M. T.

Articole din aceeasi categorie