ANOSR: Ideologia politică se opune gratuității studenților

Reprezentanții studenților din ANOSR de declară dezamăgiți după întâlnirea de miercuri cu reprezentanții Guvernului – prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și secretarul de stat responsabil de învățământul superior, Gigel Paraschiv.

„În cadrul discuțiilor, ANOSR a susținut argumentele deja exprimate pe diferite canale și la diferite ședințe în favoarea menținerii dreptului studenților de a beneficia de gratuitate la transportul feroviar, pornind de la nevoile studenților și punctând inclusiv avantajele aduse CFR Călători. Cu toate acestea, prim-ministrul s-a poziționat ferm împotriva gratuității studenților la transportul feroviar, invocând considerente ideologice” – informează reprezentanții federației.

Totodată, aceștia se declară „profund indignați” de faptul că reprezentanții Guvernului nu au acceptat nici măcar extinderea limitei de vârstă sau asigurarea gratuității de la domiciliu la centrul universitar.

„Vom continua demersurile la Parlament și sperăm că partidele își vor respecta angajamentele date” – anunță aceștia.

„Cu privire la decontarea transportului studenților, reprezentanții guvernului au propus sprijin pentru decontarea a 50% din transportul feroviar, cu titlu de propunere obiectivă corect raportată atât la realitățile bugetare curente, cât și la practicile europene în domeniu. Nu a fost exclusă însă ipoteza promovării unor amendamente în cadrul procesului de adoptare a Legii bugetului în Parlament, amendamente care să vizeze suplimentarea drepturilor studenților prin asigurarea gratuității pentru un număr de 12 călătorii dus-întors între localitatea de domiciliu și universitate, pe durata anului universitar” – a comunicat, în urma întâlnirii, și Ministerul Educației.

Conform MEC, la întâlnirea cu studenții, reprezentanții guvernului au susținut deblocarea unei sume de 250 milioane lei din soldul universităților, cu destinație cheltuieli de capital și susținere burse studenți, alături de suma deja bugetată fără nici o diminuare a componentei de finanțare a burselor studenților, în raport cu anul precedent. De asemeni, reprezentanții guvernului au susținut promovarea unei inițiative legislative care să permită utilizarea unui cuantum de maximum 10% din finanțarea de bază pentru cheltuieli de investiții în beneficiul comunităților academice.

„S-a stabilit de comun acord importanța finanțării obiectivelor aferente reformei în învățământul superior în cadrul PNRR, inclusiv finanțarea bibliotecilor și Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră. S-a agreat importanța susținerii internaționalizării învățământului superior românesc, precum și promovarea unor măsuri integrate care să genereze alternative viabile pentru revenirea în România a tinerilor români care au absolvit în afara țării. S-a agreat continuarea discuțiilor între asociațiile studențești și Ministerul Educației cu privire la solicitările de consolidare a reprezentativității studenților în procesul de luare a deciziilor, inclusiv în alegerea rectorilor universităților românești. S-a agreat nevoia de identificare și de susținere a unor măsuri în vederea generalizării unor programe de internship pentru creșterea șanselor de angajare a absolvenților de învățământ superior. S-a agreat importanța susținerii accesului la rezidențiat pentru absolvenții de învățământ superior medical” – precizează aceeași sursă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut