Aniversări clujene | 100 de ani de activitate filatelică românească organizată în Cluj-Napoca

*Sala Transilvania, Casa de Cultură a Studenților

După o pauză lungă, avem bucuria unei expoziții filatelice de prim rang, Centenarul filateliei românești în Cluj-Napoca, eveniment organizat de Asociația Filateliștilor din Județul Cluj-președinte Mircea Mureșan, vicepreședinte Dan Dumitrașcu; membri Marian Ochiș, Paul Murgu, Traian Gongan, Iulian Cherata-și Federația Filatelică Română (președinte arh. Ion Chirescu).

Se impun de la bun început câteva date istorice: la 1 august 1919 se pun în circulație la Cluj timbrele supratipărite cu legenda Regatul României; 1 februarie 1920: prima ștampilă ocazională clujeană ”Inaugurarea Universității din Cluj”, eveniment desfășurat în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, precum și a numeroase personalități științifice și politice românești și străine; 21/22 august 1920: cu ocazia Congresului Ziariștilor, se tipăresc nouă timbre din emisiunea ”Uzuale Ferdinand”, negru și roșu, unele dintre acestea fiind azi rare; 12 octombrie, 1922: Serviciul de Siguranță Cluj autorizează ținerea adunării de constituire a Clubului Filatelic Cluj, la solicitarea unui grup de pasionați, colecționari de timbre, în ”camera mică a Cafenelei Europa”, iar ”Constituirea noastră se ve face în baza statutelor asociației similare din București și iau persoane bine cunoscute din toate punctele de vedere și cu garanții morale suficiente”, printre semnatarii documentului figurând dr. Virgil Popescu, Victor Iliescu, Emil Chiffa, Nicu Olar…; 24 decembrie, 1933: se deschide prima expoziție filatelică clujeană, organizată în clădirea din fosta Calea Victoriei 10, unde era sediul Tenis Club Cluj; 1935: se deschide primul magazin filatelic din Cluj, numit Casa de Timbre, pe strada Memorandumului 2; 1 martie, 1945: apar primele mărci cu imagini din Cluj, ”Emisiunea Pentru ardeleni”, la început denumită ”Eliberarea Transilvaniei de Nord”; 1946: renumitul filatelist clujean Eros Vasile deschide la Cluj un mic magazin filatelic, pe strada David Francisc 12; 6 septembrie, 1946: tot Eros Vasile inițiază și apariția primelor plicuri ”prima zi”-First Day Cover în România, cu prilejul Balcaniadei de Atletism din 6-8 septembrie, 1947; 14 februarie, 1948: se înființează Cercul Filatelic UNSR Cluj, al studenților de la Universitățile ”Dr. Victor Babeș” și ”Bolyai”, secretar fiind ilustrul filatelist Valeriu Neaga; 12 iunie, 1951: se deschide magazinul filatelic de stat în Piața Libertății (azi Piața Unirii) 19; 1954; se pune în circulație prima carte poștală semiilustrată cu imagine din Cluj, clădirea Teatrului și a Operei mai bine spus; 1969: se pune în circulație primul plic cu marcă fixă cu imagine din Cluj; 1990: se înregistrează la Judecătoria Cluj Asociația Filateliștilor din Județul Cluj, cu personalitate juridică.

Cu ocazia deschiderii oficiale a expoziției aniversare, au fost amintite nume ilustre de ieri și de azi ale filateliei clujene în special, românești în general și mă refer la filateliștii Ion Ilea, Titus Crișan, Orosz Laszlo, Petre Fritea, Ion Constantinescu (decanul filateliștilor clujeni), George Arghir, Victor Surdu, Andrei Fodor, Eugen Ionescu, Mircea Dragoteanu (cu doctorat în filatelie), Dan L. Dumitrașcu, Doru Taloș, mulți dintre ei și autori de articole de profil.

Temele sunt multe și diverse, bine structurate, vă veți convinge de acest lucru vizitând expoziția, deschisă până luni, 31 octombrie. Ajunge să amintesc Istorie Poștală (Emisiunea Cluj 1919-Regatul României, corespondență cenzurată din perioada celui de al II-lea Război Mondial), Filatelie tematică (sport, faună și floră, satul românesc, Primul Război Mondial, Filatelia Republicii Moldova, Marea Neagră…), Aero și astrofilatelie (sateliți și telecomunicații, stații de telecomunicații), Maximafilie (o istorie ilustrată a literaturii române, George Enescu în suita marilor muzicieni europeani, liderii lumii-monarhii, incursiune în literatura franceză, imperii coloniale exotice), Cartofilie (Clujul în cărțile poștale, ciuperci, arhitectură feroviară, Dulcea Bucovină, biserici și mănăstiri din România, Grădina Botanică din Cluj-Napoca, Eminesciana, sport în Transilvania la 1900, cetăți transilvane, vânat și vânătoare, locomotiva cu aburi, popas prin lăcașurile de cult, personalități feminine românești în cartea poștală), clasa Literatură filatelică Librafilia (frumusețe/francmasonerie/filatelie, istoria emisiunii poștale, istoricul cartofiliei basarabene, Regele Mihai I, Sibiul, impresionismul-fascinație și culoare, celebrități feminine în filatelie, Hermann Oberth în filatelie, istoria Păltinișului, Pecetea României Mari-Încoronarea de la Alba Iulia/Centenar 1922-2022), Întreguri poștale (”Seventy Years in the Service of Peace ONU/George Arghir sau ”Înștiințări de primire 1954-1959”/Mircea Mureșan), Medifila (”Heart”, ”Factori de risc în bolile cardiovasculare, ”Nature in Heart Disease Prophilaxis”/toate colecția Felmeth Ion; Medicina-francatura mecanică/Mihai Domșa).

Mă opresc aici. Expoziția trebuie văzută. Și trebuie văzută de copii, seniorii de mâine ai filateliei clujene și nu numai. În plus, este și un act de cultură generală și de specialitate. Fiecare exponat se bucură de prezentări la obiect, din fiecare putându-se învăța lucruri interesante din mai multe domenii.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut