Angajații preferă telemunca, firmele i-ar rechema la birou

Un studiu efectuat de o agenție de recrutare și consultanță HR arată că 86% dintre angajați preferă telemunca sau măcar un sistem hibrid, însă managementul companiilor intenționează să cheme echipele înapoi la birou.

Această discrepanță dintre dorințele angajaților și deciziile luate la nivelul conducerii va putea duce la o criză pe piața forței de muncă și la instabilitatea companiilor privind resursele umane, în contextul în care estimările actuale arată că jumătate din forța de muncă globală ia în considerare migrarea către alt angajator.
La nivel global, majoritatea angajaților își doresc să lucreze integral de acasă sau în medii remote-first, conform unui studiu realizat de Buffer. În același timp, raportul Microsoft Work Trend Index arată că 50% din managementul companiilor intenționează ca organizațiile pe care le conduc să revină complet la birou, în următorul an.
Totodată, jumătate dintre manageri spun că viziunea de leadership din companiile lor nu coincide cu așteptările angajaților, iar trei sferturi dintre ei spun ca nu dispun de influența sau de resursele necesare pentru a genera schimbare în echipele lor.
Totuși, în România, numărul de joburi remote disponibile crește de la o lună la alta, cele mai multe fiind în domeniul IT&C. Piața muncii este în continuă mișcare, iar pentru mulți specialiști IT telemunca le oferă numeroase avantaje, la care nu sunt dispuși să renunțe. Studiile mai arată că, în același timp, angajații au unele îngrijorări privind telemunca, precum deconectarea de muncă la finalul zilei, singurătatea, comunicarea în cadrul echipei, avansarea în carieră și creșterea volumului de muncă. În ciuda acestor îngrijorări, același studiu realizat de Buffer arată că 90% dintre angajați ar descrie experiența telemuncii ca fiind foarte pozitivă sau pozitivă, și doar 1% dintre respondenți au perceput-o drept oarecum negativă. Conform datelor disponibile, este clar că majoritatea forței de muncă susține că avantajele telemuncii depășesc aspectele negative.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut