Angajații preferă o primă de Paști ”cash”

Aproximativ 55% dintre angajaţi se aşteaptă să primească o primă de Paşte şi aproape jumătate dintre ei speră ca aceasta să fie în bani.

Un sondaj realizat recent de platforma de recrutare online BestJobs arată că pentru un angajat din cinci această primă este esenţială pentru cumpărăturile pascale. Conform cercetării, 47% dintre intervievaţi speră ca prima de Paşti să fie sub formă de bani, în timp ce numai alţii 10% se aşteaptă să primească tichete / vouchere cadou, iar 4% coşuri cu produse de sezon.
Peste 60% dintre respondenţi au spus că acordarea de bonusuri şi prime cu ocazia sărbătorilor reprezintă un criteriu esenţial pentru ei atunci când aleg un angajator. Pentru alţi 30%, acestea sunt binevenite, dar alte beneficii contează mai mult, în timp ce doar 7% au declarat că ar renunţa la prime şi bonusuri în favoarea altor beneficii.

Doar 10% dintre cei care s-au întors la munca de la birou se aşteaptă ca angajatorul să organizeze o masă festivă cu această ocazie, în timp ce 90% au spus că nu cred că se va întâmpla acest lucru.

Speranțele pentru prima de Paști
În comparaţie cu anul trecut, aşteptările financiare ale angajaţilor au crescut semnificativ. Astfel, 17% dintre respondenţi se aşteaptă ca suma primită anul acesta să depăşească valoarea de 500 de lei, în timp ce anul trecut doar 7% aveau această aşteptare. Alţii 30% estimează că vor primi o sumă între 101 şi 300 lei, 10% se aşteaptă ca prima să fie între 301 şi 500 de lei, 8% se cred că o să primească mai puţin de 100 de lei, iar 35% nu sunt siguri că vor primi ceva, indiferent ce.
Procentul celor care se bazează pe prima în bani de la angajator a crescut mult în comparaţie cu anul trecut, astfel că 20% dintre respondenţi au spus că au neapărată nevoie de aceşti bani, pentru a se putea descurca financiar de Paşte, iar pentru 55% dintre ei prima reprezintă un venit suplimentar binevenit, care îi ajută în susţinerea cheltuielilor din această perioadă. Doar 20% spun că nu depind de acesți bani pentru a-şi face cumpărăturile, dar consideră că prima este un semn de apreciere din partea angajatorului.
Circa 35% dintre respondenţi spun că bugetul total alocat pentru sărbătorile pascale (alimente, cadouri, distracţie etc.) este mai mic anul acesta comparativ cu anul trecut, alţii 45% spun că vor cheltui cam acceiași bani, pe când numai 15% vor aloca un buget mai mare faţă de 2021. De remarcat că 90% dintre ei susțin că cea mai parte a bugetului o vor cheltui pentru alimente pentru masa de Paşte, în timp ce doar 5% vor aloca un buget mai mare pentru cadouri.

Vacanța de Paști – la domiciliu

Când vine vorba de planurile pentru vacanța de Paști, 40% dintre angajaţi susțin că se vor relaxa acasă, iar 35% spun că vor petrece zilele libere în vizită la familie sau prieteni. Doar 5% afirmă că vor merge într-o scurtă vacanţă în ţară (la munte, la mare etc.), alţii 5% optează pentru varianta ”în oraş” cu familia sau cu prietenii, iar 10% nu au încă planuri.
Dintre cei care aleg să îşi sărbătorească Paştele acasă, 40% spun că motivul este lipsa banilor suficienţi pentru a călători, 30% preferă această opţiune, iar 10% o fac din dorinţa de a economisi. Alţi 5% dintre angajați afirmă că au planuri de călătorii stabilite pentru alte ocazii, în timp ce doar 5% stau acasă de Paşte pentru a nu risca să se îmbolnăvească cu Covid-19.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut