Analiză | Returul cu Pyunik Erevan, esențial pentru CFR Cluj

CFR Cluj joacă, miercuri, de la ora 21.30, returul dublei manșe din turul I preliminar al Ligii Campionilor, împotriva campioanei Armeniei, Pyunik Erevan. În prima partidă desfășurată în urmă cu o săptămână, meciul s-a încheiat nedecis, 0-0, astfel că returul de la Cluj este cel care va decide echipa care se va califica în turul următor al competiției. Favorită la calificare este, desigur, campioana României, care la Erevan a jucat mai mult pentru a nu primi gol. Echipa lui Dan Petrescu a început în forță partida, a avut câteva ocazii uriașe de a marca în prima repriză, și doar intervențiile uluitoare ale portarului gazdelor au făcut ca tabela de scor să nu fie modificată. După pauză, CFR a făcut pasul înapoi, mai preocupată de faza defensivă decât cea de atac. Și așa, feroviarii puteau încheia în avantaj meciul, dar Debeljuh a țintit transversala porții armene, după o ”foarfecă” spectaculoasă. A fost un meci în care și-au făcut apariția și câțiva dintre jucătorii aduși la echipă în această vară, Kolinger și Mistrati, care au arătat că pot aduce plusvaloare campioanei României, dar și Jefte, folosit însă abia în finalul partidei din Armenia.

În Supercupa României, Dan Petrescu a ținut pe bancă majoritatea jucătorilor folosiți în Armenia, semn că pentru el n-a prea contat cucerirea trofeului. De altfel, la finalul meciului de la Arad, Petrescu a și declarat că partida cu Pyunik Erevan este capitală pentru club în acest sezon, în perspectiva atingerii fazelor grupelor europene, atât de dorite de gruparea din Gruia. Ajungerea în grupe, fie că e vorba despre Europa League sau despre Conference League, ar însemna un uriaș balon de oxigen pentru finanțele clubului, greu încercate în ultimii ani de salariile uriașe ale jucătorilor și veniturile mai mult decât modeste din participările în competițiile europene. Calificarea CFR-ului într-una din cele două grupe ar însemna, automat, venituri totale cifrate undeva în jur de 10 milioane de euro, potul cel mare de aproape 30 de milioane de euro putând fi adjudecat doar prin, puțin probabila, calificare în grupele UEFA Champions League (UCL).

Totul pentru front, totul pentru Europa!

Pentru a pregăti cum se cuvine acest sezon european, conducătorii clubului din Gruia au făcut multe schimbări în rândul jucătorilor, reușind să scape de mulți dintre jucătorii extrem de bine plătiți, dar care erau deloc sau prea puțin folosiți de Dan Petrescu. S-a încercat, astfel, o reechilibrare a balanței salarii-venituri, dar și o reducere a lotului extrem de numeros avut la dispoziție de-a lungul sezonului trecut.

Așa că, imediat după cucerirea celui de-al cincilea titlu de campioană, oficialii din Gruia au trecut rapid la remanierea lotului, în paralel cu încercarea de a-i aduce lui Dan Petrescu alți jucători, mai valoroși dar și pe cât posibil cu salarii mai mici decât cei considerați indezirabili la echipă. Astfel, CFR Cluj a reușit împrumutul, transferul sau chiar rezilierea de contracte cu Hindrich, Fl.Ștefan, Costache, Paraschiv, Sigurjonsson, Susici, Neguț, Ciobotariu, Omrani, Dimitrov, Bouhenna și Chipciu, ultimul ajuns în curtea celor de la Universitatea Cluj, dar fără drept de joc în confruntările directe cu echipa din Gruia.

La capitolul ”sosiri”, campioana României a reușit să rezolve aducerea a nu mai puțin de șase jucători noi: Mistrati, de la Randers (Danemarca), Kolinger, de la Vejle BK (Danemarca), Brucic – Koper (Slovenia), Braun – FC Botoșani, Muhar – Lech Poznan (Polonia), și Jefte Betancor – Farul Constanța. După problemele apărute cu Letica, accidentat de multă vreme la una din mâini, clubul din Gruia a făcut eforturi pentru a mai transfera un portar. S-a încercat, astfel, achiziția portarului Niță, titularul naționalei României, dar și a lui Silviu Lung jr., ultima dată la o echipă din campionatul Turciei, însă ambele variante au căzut în urma pretențiilor exagerate ale jucătorilor. Poarta este, deci, un post pe care CFR-ul este, deocamdată, deficitară, Dan Petrescu putându-se baza doar pe Bălgrădean și mai tânărul Sava. De asemenea, la Cluj a fost dorit și portarul de 21 de ani al celor de la FC Voluntari, Mihai Popa, dar ilfovenii au cerut nu mai puțin de un milion de euro pe acesta, așa că și această variantă a căzut pentru cei din Gruia.

În așteptarea revanșei cu Dudelange

Cum spuneam, CFR Cluj n-a început foarte convingător acest sezon, nici cel european și nici cel intern, dar, miercuri, echipa din Gruia n-are decât o singură variantă în disputa cu armenii de la Pyunik, adică victoria și calificarea în turul următor al UCL, acolo vor juca cu învingătoarea confruntării dintre Dudelange (Luxemburg) și FK Tirana (Albania). Dacă adversară va fi echipa din Luxemburg, CFR va avea ocazia unei mult dorite revanșe, după eliminarea rușinoasă suferită anul trecut din play-offul Europa League, în urma unei duble înfrângeri 0-2, respectiv 2-3, ultima chiar pe stadionul din Gruia.

Este de așteptat ca, miercuri, Dan Petrescu să folosească, în mare parte, echipa din partida de la Tirana, adică: Bălgrădean – Manea, Burcă, Kolinger, Camora – Boateng, Cvek – Deac, Mistrati, Roger – Debeljuh, nefiind exclusă nici apariția în primul 11 a lui Petrila, sau Jefte.

Confruntarea din Gruia va fi condusă de o brigadă de arbitri din Italia, cu Michael Fabbri la centru, respectiv Marco Bresmes și Domenico Palermo, la cele două tușe. Arbitrul de rezervă este tot un italian, Alessandro Prontera.

Prețurile biletelor pentru meciul cu Pyunik Erevan sunt următoarele:

VIP B – 80 lei
VIP A – 60 lei
Tribuna 1 – 30 lei
Tribuna 2 – 25 lei
Peluză – 15 lei

Sandu Mureșan

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut