Analiștii financiari prognozează o inflație de aproape 4%, concomitent cu devalorizarea leului

Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 6,4% din PIB în 2021 şi o rată a inflaţiei de 3,75% pentru orizontul de 12 luni.

Niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni. În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanţii la sondaj estimează o depreciere a monedei naţionale în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrat niciun răspuns de apreciere pentru leu. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0183 lei pentru un euro. De asemenea, 60% dintre participanţi anticipează majorarea preţurilor imobiliarelor de tip rezidenţial.
Rezultatele cercetării privind durata impactului economic al coronavirusului arată că cea mai mare parte a respondenţilor (peste 65%) anticipează că acesta se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar 22% din respondenţi anticipează impactul până în trimestrul IV al anului viitor.
Valoarea medie a anticipaţiilor privind evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2021 este 6,4%,
despre datoria publică ca procent din PIB se estimează că va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%, iar orizontul de aderare a Romaniei la zona euro este 2030.


Creștere economică de peste 6%

Cu toate acestea, indicatorul de încredere economică a continuat să atingă noi maxime postcriza, prognoza de creştere economică pentru anul 2021 fiind de peste 6%.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociatiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximumul ultimilor 6 ani, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte). De asemenea, componenta de condiţii curente a indicatorului a crescut cu 19,5 puncte faţă de luna anterioară.
Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari privi
nd activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Indicatorul de Încredere Macroeconomică cuprinde valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut