Amplă acțiune de ecologizare a zonei stațiunii Fântânele-Beliș

Zona Fântânele-Râșca, un obiectiv turistic preferat de mii de persoane din diverse colțuri ale țării dar și din străinătate, este sufocată de pet-uri și pungi cu gunoaie. Situată în proximitatea lacului de la Beliș, zona face parte din Parcul Național Apuseni, iar administrativ aparține de comuna Râșca.

Dacă o parte dintre cei care-și petrec timpul liber prin aceste locuri își transportă resturile menajere la locul de domiciliu pentru a nu le lăsa la voia întâmplării, mulți însă nu înțeleg că natura trebuie protejată, lăsându-și pungile cu mizerie la locul de picnic sau le aruncă prin văi, pădure sau pe pășune. Și în această perioadă, cei care au ales să meargă la Lacul Beliș au avut parte de imagini deplorabile.

Pentru a oferi naturii ajutorul de care are nevoie, un grup de voluntari clujeni format din medici, antreprenori, juriști, dar și elevi și studenți a organizat în aceste zile o amplă acțiune de ecologizare a zonei stațiunii Fântânele-Beliș. Înarmați cu mănuși și saci menajeri, iubitorii de natură grupați în „Inițiativa Coltăul Alb”-nume inspirat dintr-un toponim al zonei, au strâns peturi, cutii de bere, ambalaje de tot felul și pungi aruncate la întâmplare. Ei spun că prin acest gest au încercat să dea un semnal cu privire la importanța protejării mediului și în special a acestei zone care face pare din Parcul Național Apuseni.

Rezultatul acțiunii de ecologizare a constat în zeci de saci menajeri plini de deșeuri pe care unii dintre turiști le-au lăsat în zonă.

„Am fost pur și simplu revoltați de cum arăta zona din cauza deșeurilor aruncate la întâmplare. Am vorbit cu mai mulți prieteni și am hotărât să ne mobilizăm pentru a înlătura dezastrul ecologic. Lumea a fost foarte încântată de faptul că se poate implica direct în protejarea naturii de care depindem cu toții. Sperăm că astfel de inițiative să aibă loc și în alte locuri pentru că doar așa putem asigura un viitor mai curat și mai verde”, a declarat Dana, unul dintre membrii ”Inițiativei Coltăul Alb”.

Voluntarii clujeni susțin că vor organiza periodic acțiuni de ecologizare pentru ca zona să rămână curată iar turiștii care aleg să-și petreacă timpul liber în această parte a Munților Apuseni să nu mai aibă parte de imagini dezolante.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut