Amenzi pentru nereguli în spitale și cabinete stomatologice din județul Cluj

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj au aplicat, în urma controalelor de anul trecut, amenzi usturătoare mai multor spitale și cabinete stomatologice. În cadrul acțiunii tematice de control s-au verificat 30 de cabinete, din care 27 din mediul urban și 3 din mediul rural, toate autorizate sanitar. Totodată, au fost vizate 11 spitale din județ.

Potrivit DSP Cluj, verificările la cabinetele stomatologice au vizat aspecte ce țin de respectarea măsurilor de organizare şi desfăşurare a activităţii în contextul stării de alertă, respectarea normelor sanitare, existența evidențelor specifice, încadrarea personalului, dotarea cu substanțe biocide, modul de realizare a curățeniei, dezinfecției și sterilizării, evaluarea eficacităţii procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie efectuate în cadrul acestora, procedurile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor în funcţie de nivelul de risc, precum şi metodele de evaluare a derulării procesului de sterilizare şi controlul eficienţei acestuia, asigurarea echipamentului de protecție, modul de gestionare al deșeurilor rezultate din actul medical. Pentru neconformități semnalate în cadrul controalelor, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 9 amenzi în valoare totală de 13.000 lei și termene de remediere a deficiențelor, precum și implementare a tuturor prevederilor Ord.MS nr.1761/2021 (privind curățenia-dezinfecția-sterilizarea). Principalele neconformități constatate au fost legate de neefectuarea sterilizării în conformitate cu prevederile legale în vigoare (sterilizarea se efectua la temperatură uscată-pupinel), nemarcarea pachetelor cu instrumentar sterilizat, utilizarea de recipienți neconformi la sterilizarea instrumentarului (recipienți metalici cu capac) , precum și registrul de evidență a sterilizării incomplet, nerespectarea protocolului complet de sterilizare (nu se utilizează toti indicatorii de verificare a eficienței sterilizării), neîntocmirea documentației necesare evidenței sterilizării; Au fost stabilite, urmând ca unitățile să fie supuse recontroalelor.

Spitale clujene, sancționate cu amendă

Acțiunile de control au vizat și o serie de spitale clujene. Este vorba de Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof.Dr. Octavian Fodor” Cluj Napoca, Spitalul Clinic Municipal Cluj Napoca, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj Napoca, Spital Municipal Turda, Spital Municipal Câmpia Turzii, Spital Orășenesc Huedin, Spitalul Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță”, Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. N. Stăncioiu”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”. S-au verificat aspecte privind: structura și circuitele funcționale; starea igienico-sanitară a spațiilor; respectarea prederilor legale la Stația Centrală de Sterilizare; modul de asigurare cu apă curentă; organizarea serviciului de spălătorie; organizarea blocului alimentar; respectarea prevederilor legale la nivelul farmciei; modul de implementare și respectarea a precauțiunilor standard; modul de utilizare a produselor biocide; supravegherea stării de sănătate a personalului; asigurarea cu echipament de protecție sanitară complet; triajul epidemiologic la începutul programului de lucru; efectuarea instruirilor periodice.

În urma controlului s-au constatat mai multe nereguli. Astfel, verificările de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii au scos la iveală faptul că sunt necesare lucrări de igienizare/recondiționare la Secția Neurologie și Pneumologie și că nu se asigură sistem de ventilație în boxa centrală de deșeuri. Totodată, s-a constatat că nu sunt actualizate protocoalele și procedurile de lucru. Pentru neconformitățile constatate s-a aplicat sancțiune contravențională cu Avertisment conform OG 2/2001.

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello inspectorii DSP au concluzionat că sunt necesare lucrări de reparații și igienizare la Secțiile Pneumologie I și II și că nu este respectată procedura privind sterilizarea instrumentarului. Totodată s-a constatat că gestionarea deșeurilor provenite din activitatea medicală este deficitară. Pentru neconformitățile constatate la Stația Centrală de Sterilizare s-a aplicat sancțiune contravențională cu amendă conform HG 857/2011, art. 32, lit. h, în valoare de 1000 lei, iar pentru nerespectarea protocolului complet de sterilizare în funcție de metoda aplicată și pentru nerespectarea condițiilor de depozitare temporară a sacilor cu deșeuri medicale provenite de la Secția Pneumologie III s-a aplicat sanctiune contravențională principală cu amendă conform H.G. nr.857/2011, art.31-1200 lei.

Probleme cu instalațiile electrice

Acțiunile de control ale inspectorilor DSP Cluj au vizat și instalațiile electrice de la mai multe spitale. În urma verificărilor s-a constatat că mai multe unități sanitare trebuie să demareze investiții pentru modernizarea instalațiilor electrice. Este vorba de Institutul inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare ,, Niculae Stăncioiu,, Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ,, Leon Danielo,, Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie ,, Prof. Dr. Octavian Fodor,, Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Orășenesc Huedin.

Precizăm că verificările de anul trecut la instalațiile electrice ale spitalelor clujene au venit după ce în anul precedent la două unități sanitare s-au înregistrat incidente din cauza instalațiilor de curent. Astfel, în luna decembrie 2020, un panou de iluminat, situat în blocul operator al Institutului de Urologie, a luat foc. De asemenea, în luna noiembrie 2020, pompierii clujeni au fost solicitați să intervină pentru a stinge un incendiu izbucnit la Spitalul CFR. Incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit electric produs la un corp de iluminat dintr-o baie de la et 1 a unității medicale unde se află Secția interne. Potrivit pompierilor, pe secția unde s-a produs incendiul erau 11 pacienți și personalul medical, trei dintre bolnavi fiind evacuați. Pompierii au reușit mai întâi să oprească extinderea focului în alte zone ale spitalului după care au trecut la lichidarea flăcărilor. Spitalul CFR din Cluj Napoca are o capacitate de cazare de aproximativ 240 de locuri.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut