Amenzi pentru angajatorii care nu respectă condițiile de muncă în zilele cu caniculă

Deoarece avertizările meteorologice anunță, pentru perioada 22-24 iulie, temperaturi maxime între 35-37 de grade și indicele de temperatură – umezeală peste pragul critic de 80 de unități, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj reamintește angajatorilor obligaţiile care le au în perioadele de caniculă pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă.

Prin temperaturi ridicate extreme se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului care depășesc +37°C sau care, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În aceste perioade angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale: * reducerea intensității și ritmului activităților fizice * asigurarea ventilației la locurile de muncă * alternarea efortului dinamic cu cel static * alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer * asigurarea apei minerale – câte 2-4 litri / persoană / schimb * asigurarea echipamentului individual de protecţie * asigurarea de duşuri.

Dacă temperaturile ridicate extreme se cel puţin doua zile consecutiv, şi măsurile minimale nu pot fi aplicate, se vor lua şi următoarele măsuri: * reducerea duratei zilei de lucru * eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11 şi după ora 17 * întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

De asemenea, trebuie luate măsuri şi pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme: * asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi ridicate * asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate * trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

În luna iulie a acestui an, la 4 angajatori din cei 28 de angajatori din județul Cluj controlați de ITM pentru a vedea dacă respectă măsurile legale în perioadele caniculare, s-au aplicat 5 avertismente pentru 5 deficiențe constatate, dar nu au fost aplicate amenzi. Deficiențele constatate au constat în microclimat necorespunzător la locul de muncă, iar planul de prevenire și protecție nu conținea măsuri privind temeperaturile extreme.

ITM Cluj precizează că în cazul nerespectării legii privind munca înj perioade de caniculă, angajatorii sunt pasibili de amenzi de la 1.500 lei la 2.500 lei.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut