Amenajarea parcului din Zorilor, în dezbatere publică

Clujenii din cartierul Zorilor se vor putea bucura de un nou parc. Forma finală a proiectului de amenajare pentru viitorul Parc Observator a fost recent aprobată în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism., iar acum Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este în dezbatere publică, până la sfârșitul lunii ianuarie.

Primăria Cluj-Napoca a lansat în dezbatere publică PU Z-ul pentru viitorul parc de pe strada Observatorului -sud, din cartierul Zorilor. Printre altele, municipalitatea argumenteză că, având în vedere importanța activităților în aer liber, ca parte integrantă a unui stil de viață sănătos, amenajarea a noi parcuri este extrem de importantă.

Spațiile verzi bine întreținute joacă un rol principal în promovarea sănătății populației urbane, răspunzând nevoilor de recreere și petrecere a timpului liber, contribuind totodată, la creșterea calității locuirii. Ele oferă oamenilor locuri liniștite, pentru relaxare și reducere a stresului, pentru evadarea din mediul construit și oferă, de asemenea, oportunități prin care se încurajează un stil de viață activ, prin plimbări, alergare, exerciții fizice, având capacitatea de refacere a stării de bine. Nu în ultimul rând, în cazul persoanelor lipsite de venituri sau de timp, parcul rămâne întotdeauna soluția cea mai la îndemână pentru activități recreaționale.

Un parc pentru toate categoriile de vârstă

Conform municipalității, amplasamentul parcului a fost ales dintre mai multe locații studiate, poziția sa din centrul cartierului Zorilor fiind ideală pentru a deservi cât mai mulți locuitori din zonă.

Parcul se va desfășura pe o suprafață de peste 1,2 ha și va oferi clujenilor diverse posibilități de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Proiectul prevede amenajarea parcului cu zone dedicate unor categorii diferite de utilizatori. Astfel, va fi amenajat un loc de joacă cu dotări moderne, o zonă de recreere pentru seniori, o zonă de fitness în aer liber, vor fi instalate mese de șah și fântâni arteziene. De asemenea, se vor amenaja zone de promenadă și vor exista facilități pentru cicliști.

În viitorul parc vor fi plantați 180 de arbori și peste 240 de arbuști, pe lângă cei existenți deja. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă. Aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului. Sistemul de iluminat LED prevăzut va dispune de sistem de telegestiune.

Cât de bine stă, de fapt, Cluj-Napoca, la capitolul spații verzi

Deși înverzirea cât mai multor zone din oraș  este unul din obiectivele declarate ale municipalității, se pare că nu s-a făcut suficient în acest sens. Un studiu al calității aerului realizat în cursul acestui an de Primăria Cluj-Napoca arată că suprafața de spații verzi era mai mică în 2018 decât în 2010.  Dacă în 2010 suprafața spațiilor verzi în Cluj-Napoca era de 920 de hectare, în 2018, aceasta era de 814 hectare. În 2018, cea mai mare suprafață de spații verzi era în Cartierul Gruia (peste 240 de hectare) urmat de Gheorgheni și Mănăștur – peste 200 de hectare, respectiv 100 de hectare.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut