Ambasadoarea Franței, Laurence Auer, a vizitat Inspectoratul Școlar Județean Cluj

Aflată în prima sa vizită oficială la Cluj-Napoca, ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, s-a întâlnit vineri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, cu inspectorul școlar general Marinela Marc.

La întâlnire au participat și Frédéric Beaumont, atașat de Cooperare Științifică și Universitară al Ambasadei Franței în România, Ioana Costaș, director delegat al Institutului Francez din România la Cluj-Napoca și Raluca Mateiu, responsabil de Cultură și Comunicare al Institutului Francez din România la Cluj-Napoca.

„În cadrul întâlnirii s-au conturat câteva priorități din domeniul educațional care vizează încurajarea dezvoltării competențelor de comunicare în limba franceză, încă de la debutul școlarității, susținerea învățământului profesional de către mediul de afaceri francofon, derularea de cursuri de formare pentru cadrele didactice, prin Centrul Cultural Francez, dar și cursuri pentru elevii clujeni care susțin bacalaureatul bilingv francofon, precum și facilitarea de către Ambasada Republicii Franceze în România a unor schimburi culturale între școlile din județul Cluj și regiunile din Franța înfrățite cu comunitățile clujene” – a anunțat IȘJ Cluj.

Conform sursei citate, delegația franceză a vizitat Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, recent reabilitat printr-un proiect european, și a participat la ceremonia virtuală de înmânare a diplomelor de bacalaureat bilingv francofon, eliberate de Ambasada Franței. În cadrul evenimentului a avut loc și dezvelirea plăcii LabelFrancÉducation, distincție de excelență acordată liceelor bilingve francofone din Europa pentru promovarea limbii și culturii franceze.

„În județul Cluj se învață limba franceză în toate școlile, iar în unele unități, cum sunt Liceul Teoretic «Mihai Eminescu» Cluj-Napoca și Liceul Teoretic «Alexandru Papiu Ilarian» din Dej se studiază limba franceză în regim bilingv, absolvenții susținând bacalaureatul francofon. Această formă de învățământ oferă deschidere spre filierele francofone din țară și din străinatate, facilitând integrarea a numeroși elevi pe piața muncii. Absolvenți ai acestor unități de învățământ preuniversitar ocupă funcții universitare pe linia franceză în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, dar și în cadrul Facultății de Litere – Universitatea Babeș-Bolyai, iar alții ajung să ocupe poziții importante în cadrul companiilor franceze din țară sau din țări francofone, activând în administrația locală sau centrală, în structuri europene, în cadrul Comisiei Europene, ca specialiști în diverse domenii profesionale. Aceste unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj fac cinste învățământului bilingv francofon pe care noi îl promovăm de peste 30 de ani” – precizează Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut