Alina Todoran, Terapii complementare. Mituri şi perspective

CopertaDe curînd, la Editura Napoca Nova a apărut o carte extrem de valoroasă, Terapii complementare, a dr. Alina Todoran. Lucrarea reprezintă o introducere într-un domeniu controversat încă printre o parte din doctorii din Occident, dar şi un îndemn pentru cercetarea şi utilizarea în practica medicală a celor mai vechi şi totuşi actuale metode de tratare a bolilor. Cartea este şi un ghid binevenit, atît pentru tinerii medici, cît şi pentru nespecialiştii preocupaţi de menţinerea sănătăţii.

Autoarea încurajează asocierea la terapia clasică a tradiţionalelor metode utilizate în Orient încă din antichitate. Domnia sa, în acelaşi timp, elogiază valorile şi trăsăturile poporului nostru, apreciază rezultatele medicinii româneşti şi stimulează transmiterea lor generaţiilor mai tinere. Medicul Alina Todoran este dispus mereu să împărtăşească interlocutorilor, fie ei pacienţi sau medici mai tineri, din experienţa sa profesională, dar şi din cea de viaţă.

În medicină, mai mult ca în oricare alt domeniu, atitudinea medicului faţă de cei cu care lucrează şi în relaţie cu pacienţii contează foarte mult. Nu întîmplător autoarea consideră că: „Din punct de vedere psihologic, boala semnifică lipsa de iubire. Ea duce la dizarmonia psihosomatică”. La ora actuală, complexitatea bolilor obligă medicii să se implice în foarte multe domenii pentru a corespunde comenzilor (cerinţelor) curente.

Autoarea cărţii de faţă, Alina Todoran, vine cu propunerea: „Ar fi de dorit ca medicii sec. XXI să fie, în primul rînd, buni observatori, să încerce să înţeleagă organismul uman ca pe un întreg, să fie receptivi la mesaje, pe care ulterior să le evalueze corect”, iar „în medicină informarea trebuie să fie continuă, permanentă”.

Cartea Terapii complementare. Mituri şi perspective se articulează dintr-un Cuvînt introductiv, 14 capitole şi Concluzii. Cele 14 capitole tratează 14 ramuri ale medicinei contemporane, 14 tipuri de terapii alternative. Capitolele poartă titluri sugestive: Inteligenţa materiei, Puterea gîndurilor, Religia şi Simbolistica, Hipnoza, Acupunctura, Homeopatia, Remediile florale ş.a.

Iată cîteva idei puse în circulaţie de dr. Alina Todoran prin intermediul acestei lucrări: „Omul este cel care contaminează totul prin puterea gîndului şi prin acţiunile lui”; „Omul realizează în viaţă ceea ce cultivă prin gîndurile lui”; „Medicina Orientală studiază de mii de ani relaţia dintre tensiunea psihică şi contracţia musculară; „Liniştea interioară indusă de rugăciune poate avea un efect terapeutic”, chiar şi „meditaţia şamanilor oferă soluţii terapeutice utile”.

Cartea se încheie cu cîteva concluzii pertinente, demne de luat în seamă, aducînd la zi cercetările ştiinţifice, realizate în plan naţional şi internaţional, care se îmbină armonios cu observaţiile autoarei, realizate în decursul multor ani de practică clinică. La urma urmei, „Medicina înseamnă (…) o luptă pentru viaţă de calitate”. Acesta este rolul principal al medicului, dar şi un deziderat al pacienţilor.

Onufrie Vinţeler

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut