Alertă în mai multe localități clujene din cauza coronavirusului

Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj a declanșat o anchetă epidemiologică la Spitalul orășenesc din Huedin după ce o femeie de 76 de ani internată la secția ATI a unității medicale a fost confirmată cu coronavirus. Surse medicale susțin că L. Ilona, din localitatea Vâlcele, comuna Feleacu, s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor din Cluj-Napoca, prezentând simptome de răceală. Medicii de aici au dispus transferul femeii la Spitalul Orășenesc din Huedin, fiind internată la Terapie Intensivă. Starea pacientei s-a agravat iar medicii au decis să fie transportată la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. În urma testării pentru infecția cu coronavirus s-a dovedit că femeia era purtătoare de COVID-19. Vestea a alarmat întreg personalul medical de la Huedin, care a intrat în contact cu femeia precum și pe pacienții care se aflau la Terapie Intensivă. DSP a dispus o anchetă epidemiologică la Huedin iar persoanele care au intrat în contact cu pacienta vor fi testate pentru coronavirus. De asemenea s-a dispus o anchetă epidemiologică și în localitatea Vâlcele pentru a se indetifica toate persoanele cu care a femeia a intrat în contact. Din informațiile obținute de Făclia reiese că femeia a fost în urmă cu o săptămână la o cunoștință din Cluj-Napoca, unde se aflau persoane venite dintr-o zonă a Europei grav afectată de epidemia de coronavirus.

Un ca de de COVID-19 și la Spitalul municipal Turda

Și la Spitalul municipal din Turda a fost depistat un caz de COVID-19. Este vorba de un bărbat în vârstă de 45 de ani, din localitatea Cheia. Pacientul s-a prezentat la spital în data de 16 martie, cu febră și frisoane, diagnosticul la internare fiind de sindrom febril, sindrom gripal. Bărbatul a fost internat în compartimentul de boli infecțioase și a fost supus unui tratament specific.

 

„Chiar dacă nu se întruneau toate criteriile de caz, s-a luat legătura cu DSP și cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj Napoca, iar în urma solicitărilor noastre de a fi testat pacientul au considerat că nu se impune testarea pentru COVID-19. Simptomatologia pacientului neameliorându-se, s-a decis reluarea legăturii cu DSP și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, care au decis și efectuat testarea pentru COVID 19. Pacientul a fost confirmat pozitiv în cursul zilei de ieri și transferat în condiții corespunzătoare (cu izoleta) la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

În acest moment este în curs de desfășurare o anchetă epidemiologică la Spitalul Municipal Turda, coordonată de DSP, care va stabili măsurile care se impun. Pacientul a fost izolat încă de la început într-un salon cu un singur pat, contactul cu medicii și personalul medical fiind realizat cu echipament de protecție, atât din partea personalului, cât și a pacientului.

Se vor lua toate măsurile care se impun pentru continuarea activității la Spitalul Municipal Turda”, a anunțat Primăria Turda.

Cosmin PURIȘ

 

 

Articole din aceeasi categorie