Alegeri în Bulgaria

O nouă mişcare anti-corupţie, lansată de doi oameni de afaceri formaţi în SUA, a creat surpriza alegerilor de duminică din Bulgaria, reuşind să întrunească aproape acelaşi număr de voturi ca şi conservatorii, în urma acestei a treia runde de alegeri legislative în decurs de un an, potrivit estimărilor la ieşirea de la urne, informează AFP.

Întrunind, potrivit exit-poll-urilor, peste 23% dintre sufragii, formaţiunea „Continuăm Schimbarea” se află aproape pe picior de egalitate cu partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, creditat cu aproape 25%.

Acesta din urmă nu va putea forma un guvern în lipsa unui aliat, lăsând astfel cale liberă lui Kiril Petkov şi Asen Vasiliev, care s-au lansat abia în septembrie în cursa pentru putere, având însă o experienţă de câteva luni ca miniştri în cadrul guvernului interimar tehnocrat.

Slavi Trifonov, cântăreţul anti-sistem care a înregistrat o victorie în timpul scrutinului precedent înainte de a eşua să formeze un guvern, a căzut, potrivit primelor estimări, de la 24% la mai puţin de 10% din voturi.

Bulgaria a votat deja de două ori anul acesta, în aprilie şi apoi în iulie, punând capăt unui deceniu în care la putere s-a aflat Borisov, slăbit de manifestaţiile în masă de anul trecut.

Totuşi, diferitele aşa-zisele partide „ale schimbării” nu au reuşit până acum să se unească pentru a accede la putere.

Bulgarii au fost chemaţi duminică să aleagă şi preşedintele ţării. Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, cu 49% din voturi, comparativ cu 25% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

Şeful statului, devenit popular prin faptul că a susţinut protestele anti-corupţie din vara lui 2020, ar urma prin urmare să se impună cu uşurinţă în turul doi din 21 noiembrie.

Aceste noi alegeri au avut loc în toiul celui de-al patrulea val de COVID-19. Spitalele din Bulgaria sunt copleşite de numărul tot mai mare de contaminări, iar numărul de decese asociate COVID-19 este de aproape 200 în fiecare zi, în această ţară din Balcani unde mai puţin de un sfert dintre cei 6,9 milioane de locuitori sunt complet vaccinaţi.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut