Alegeri comasate sau nu ?

În 2024, sunt patru rânduri de alegeri – locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar liberalii reșapează zilele acestea subiectul comasăriii lor. Rămâne acum de văzut care cu care, ținând cont de faptul că europarlamentarele nu pot fi „lipite” de alt tip de scrutin.

PNL-iștii spun că patru rânduri de alegeri ar putea bloca economia și nu numai.

Unii reprezentanți ai opoziției de la Cluj atrag însă atenția că în spatele acestor argumente stă doar goana după voturi.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat zilele trecute că are speranţe că subiectul comasării alegerilor va fi repus pe tapet şi că preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, va putea „să reanalizeze”, alături de conducerea partidului, această soluţie.

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, crede că liberalii își doresc comasarea localelor cu parlamentarele pentru a salva scorul la acestea din urmă.

„PNL ar dori să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare pentru a salva scorul la parlamentare cu ajutorul primarilor, este singurul lor interes, blocarea economiei e doar un pretext, economia va fi oricum afectată dacă vor adopta măririle de taxe anunțate. Noi nu suntem de acord cu comasarea alegerilor locale cu alte alegeri, pentru  ă localele au altă logică. Celelalte pot fi comasate dar trebuie ținut cont şi de termenele legale la care trebuie ținute”, a declarat Cristian Bordei.

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, crede că s-ar încerca o ilegalitate. „Vechile partide parlamentare alunecă pe toboganul intențiilor de vot ale românilor, și asta pe bună dreptate. Pentru a corupe rezultatul alegerilor parlamentare, aceștia încearcă o ilegalitate – comasarea acestora cu alegerile locale. Ei încearcă o asociere între aleșii locali și cei parlamentari, astfel încât o parte dintre voturile acordate candidaților locali să meargă și către cei centrali.

O comasare a alegerilor centrale cu cele locale ar duce la un rezultat mai bun către vechile partide care au acaparat, de multe ori prin șantajul acordării fondurilor, consiliile locale. S-ar crea condițiile unor confuzii, astfel încât unii oameni ar vota vechile partide și la alegerile parlamentare chiar dacă ar vota candidații acestora doar pe plan local.

A motiva această ilegalitate printr-un blocaj al instituțiilor și printr-o paralizare a economiei arată faptul că avem – și chiar avem! – o guvernare incapabilă și să facă niște alegeri corecte, darămite să rezolve problemele românilor. O guvernare care încalcă orice lege pentru a se menține la conducerea țării.

În general oamenii îi cunosc personal pe candidații locali, însă nu și pe cei centrali. Noi, cei de la AUR, încercăm să reducem această ruptură între aleși și oameni mergând prin toate localitățile țării pentru a-i întâlni personal. Acum am denumit această acțiune Vara Românilor. Astfel cred că vom putea contracara o eventuală încercare de corupere a rezultatelor alegerilor prin comasarea lor”, a declarat Alin Coleșa.

De patru ori la vot!

Alina Gorghiu a argumentat că anul viitor va fi, practic, blocate de cele patru rânduri de alegeri.

„Este un moment în care cred că putem repune pe tapet această dezbatere, pentru că ceea ce se întâmplă în momentul acesta în societatea românească ne arată foarte limpede tuturor că va trebui să ne concentrăm şi anul acesta şi anul viitor pe reforme, pe investiţii, pe lucruri mult prea serioase ca să ne putem permite un blocaj la nivelul administraţiei centrale, un blocaj la nivelul instituţiilor din România. Nu ne permitem să avem un ritm mult mai slab al reformelor şi, de asemenea, cred eu, nu ne putem permite să avem o economie paralizată de un an efectiv blocat de atâtea alegeri. Gândiţi-vă că patru tipuri de alegeri vor avea loc la anul, începând cu luna aprilie, cu precampania, până la sfârşitul lunii decembrie totul în România va fi blocat”, a subliniat Alina Gorghiu.

Ea a spus că este „optimistă” că şi premierul Marcel Ciolacu „va putea să reanalizeze, alături de conducerea PSD, această soluţie a comasării alegerilor”.

„Fac propunerea cu cea mai mare bună-credinţă de reanalizare, încă se mai poate discuta acest subiect”, a mai precizat ministrul.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut