Al 4-lea Congres internațional de psihoterapie cognitivă și comportamentală, organizat la UBB

Specialiști din zeci de țări ale lumii participă, în perioada 13 – 15 septembrie, la Cluj-Napoca, la cel de-al patrulea Congres internațional de psihoterapie cognitivă și comportamentală, organizat la Universitatea Babeș-Bolyai.

Programul congresului este unul complex, combinând aspecte teoretice/ de cercetare avansate, cu aspecte practice esențiale/ eficiente.

„Psihoterapiile cognitive/ comportamentale (CBT) sunt standardul de aur («golden standard») în cercetarea și practica psihoterapiei la nivel internațional, iar Rational Emotive Behavior Psychotherapy (REBT) este abordarea fondatoare/ de start a psihoterapiilor cognitiv-comportamentale (REBT/CBT). Milioane de oameni din întreaga lume și-au rezolvat probleme clinice și/ ori s-au optimizat/ dezvoltat personal ca urmare a CBT. După ce Școala clujeană de psihologie clinică și psihoterapie a organizat, în anul 2017, al 9-lea congres internațional de psihoterapii cognitive/ comportamentale (CBT) al International Association for Cognitive Psychotherapy, anul acesta este rândul celui de-al 4-lea congres internațional de REBT/CBT al Albert Ellis Institute, New York – informează UBB.

Albert Ellis este considerat fondatorul REBT/CBT, unul, alături de Aaron. T Beck, dintre cei mai influenți psihologi/ psihoterapeuți din istoria domeniului, la nivel internațional (între 1957-1982 a fost cel mai citat psiholog în revistele de specialitate, într-o analiză din 1982 depășindu-l ca influență în domeniu pe fondatorul psihanalizei, Sigmund Freud).

Potrivit declarației prorectorului UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Daniel David (președintele congresului), acesta este primul congres internațional al REBT pe care Albert Ellis Institute a fost de acord să-l organizeze în afara SUA, UBB fiind unul dintre organizatori, alături de Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România. Acest lucru este „o confirmare a prestigiului internațional al Școlii clujene de psihologie clinică și psihoterapiei”, consideră Daniel David.

Primul congres REBT a fost organizat de către Albert Ellis în New York, iar celelalte două congrese au fost organizate tot în SUA, la Keystone.

M. T.

Articole din aceeasi categorie