Ajutor social pentru gherleni

În condițiile creșterii prețurilor, în ziua de astăzi tot mai multe familii din municipiul Gherla se confruntă cu probleme financiare. Nu e de mirare dacă ele ajung să trăiască din ajutorul social acordat de Primărie.

Persoanele care primesc ajutor social au obligații, la ce activități vor trebui să ia parte, în această privință la Gherla este un proiect în dezbatere. Astfel, Municipiul Gherla anunță deschiderea procedurii de transparență decizională a procesului de elaborare a proiectului privind aprobarea Planului de acțiune și a lucrărilor de interes local pe anul 2023, pentru persoanele apte de muncă, beneficiare ale prevederilor Legii nr.416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare. În conformitate cu prevederile legii, familiile și persoanele singure, cetățeni români, au dreptul la venit minim garantat, care se asigură prin acordarea ajutorului social lunar. Pentru sumele acordate ca ajutor social, una din persoanele apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igiena muncii. Pentru repartizarea orelor de muncă ce urmează a fi prestate de către beneficiarii de ajutor social, primarii au obligația să întocmească un plan care se aprobă anual prin hotărâre a Consiliului local, care poate fi reactualizat pe parcursul anului. La Gherla deja s-a aprobat acest plan care vizează cetățenii care au dreptul la ajutorul social și care prestează muncă în folosul comunității. Printre aceste activități gospodărești se află lucrări de întreținere pe domeniul public, lucrări de curățire a parcurilor, străzilor și trotuarelor, lucrări de întreținere spații verzi.

Dacă în această iarnă, până în prezent beneficiarii ajutorului social din Gherla au scăpat de curățirea zăpezii în zona centrală a orașului, la măturatul frunzelor uscate în parcul mare, însă, au fost prezenți. Cum vine primăvara, pe ordinea zilei va figura curățirea trotuarelor și a aleilor dintre blocurile de locuințe.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut