Ajutor de stat pentru fimele care fac staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice

Până în 2025, firmele care se ocupă de staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice pot beneficia de un ajutor de stat în valoare totală de 53 milioane euro.

După ce Comisia Europeană a concluzionat că măsura planificată de România pentru a susține crearea unei rețele de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice şi hibride respectă normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutor de stat care va stimula investiţiile în această direcţie poate deveni funcţională în ţara noastră.

Se preconizează că schema, care ar urma să beneficieze de un buget total de 53 de milioane euro în perioada 2020-2025, va stimula investițiile în stații de reîncărcare a vehiculelor hibride și a vehiculelor electrice cu baterie din România. Rețeaua de stații ar urma să fie amplastă pe întreg teritoriul țării, în zonele urbane, suburbane și rurale. Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, printre care şi echiparea cu prize. Beneficiarii ar urma să fie selectați printr-o procedură deschisă și transparentă de ofertare, iar sprijinul să fie acordat sub formă de granturi.

Comisia Europeană consideră că măsura va favoriza creșterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute (hibride şi electrice), contribuind astfel la reducerea emisiilor de CO2 și de poluanți, în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene în materie de climă și mediu, precum şi cu Pactul ecologic european. De asemenea, Comisia a mai considerat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurențiale de ofertare și că se vor institui garanțiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar. „România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule și va îmbunătăți sănătatea cetățenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența.”, a apreciat Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței. Pactul ecologic european, adoptat în decembrie 2019, stabileşte, printre altele, că Europa va deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, pentru aceasta fiind necesară o reducere cu 90 % a emisiilor generate de transporturi până în 2050.

Articole din aceeasi categorie