Ajutoare majorate pentru sinistrați

Ministerul Muncii a anunțat că Guvernul a majorat cuantumul ajutoarelor de urgență acordate populației pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite.

Guvernul a mărit cuantumul unor ajutoare de urgență care vor fi acordate, în acest an, în limita a 6 milioane de lei, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de inundații, alunecări de teren sau fenomene meteorologice periculoase. Banii provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Măsura a fost luată ca urmare a creșterii indicelui de cost în construcții cu până la 80%, potrivit celui mai recent buletin statistic de prețuri, astfel că valoarea ajutoarelor de urgență s-a majorat în medie cu 50% față de cea acordată anul trecut pentru situații similare, respectiv: * 10.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv (față de suma de 6.000 de lei aprobată în 2021) * 7.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75% (4.000 lei în 2021) * 4.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50% (2.500 lei în 2021) * 2.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25% (1.500 lei în 2021) * 1.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul acestora (1.000 lei în 2021).

În cazul pierderii de vieți omenești, hotărârea de Guvern mai prevede acordarea a 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.

Deoarece probabilitatea apariției unor fenomene meteorologice extreme este foarte mare ca urmare a schimbărilor climatice, iar acest lucru necesită o reacție rapidă din partea autorităților și sprijin imediat pentru populația afectată, a fost simplificată procedura de acordare a ajutoarelor de urgență, astfel că nu mai este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată de inundații și nici efectuarea de anchete sociale. Ajutoarele de urgență nominale vor fi aprobate de ministrul Muncii și Solidarității Sociale sau persoana desemnată în acest scop, în baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene sau locale pentru situații de urgență, și a constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor. Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut