Agresivitate și kitsch: desene animate și parcurile de joacă pentru copii

Un sondaj realizat de Consiliul Național al Audiovizualului evidenția, recent, că peste 65% din scenele din desenele animate sunt violente. Au fost monitorizate posturile Cartoon Network si Jetix. Potrivit sondajului, într-o singură zi sunt difuzate aproximativ 542 de scene de violență. Pe întreaga durată a monitorizării, pe cele doua posturi au fost înregistrate 7.581 de scene cu violențe fizice și verbale.

Copilul este expus la cel puțin o scenă de violență pe minut. Studiile efectuate au demonstrat ca aceste programe au efecte negative majore asupra copiilor: devin insensibili la violență, nu se tem de ea, o însușesc și o îndreaptă împotriva semenilor, o consideră un mod de a rezolva situații cu care nu sunt de acord. Imită violența pe care o văd la televizor și se identifică cu agresorii, nu cu victimele. ***

Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, a oferit, pentru cititorii cotidianului ”Făclia”, o suită de referințe cu totul folositoare oricărui părinte, despre impactul pe care îl pot avea desenele animate cu secvențe agresive, jocurile video cu repetabile violențe, ori parcurile de joacă pentru copii populate cu mulaje de supereroi de secol XXI, precum Omul Păianjen, realizate în variante comerciale kitsch. Prestigiosul profesor universitar clujean a insistat asupra ”rolului decisiv al părinților în formarea unui comportament opus agresivității, care se fixează prin educație, preponderent în familie”.

 

Daniel David este profesor de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la UBB, și director fondator al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie al universității clujene. A fost ales, în anul 2017, preşedinte al Asociației Psihologilor din România. Distins cu Premiul „Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române pentru o lucrare publicată la Oxford University Press. Distins cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler (2008).

***

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut