Agenţia Mondială Antidoping ar putea elimina canabisul de pe lista substanțelor interzise

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a anunţat că va reanaliza includerea canabisului pe lista substanţelor interzise, la câteva luni după ce atleta Sha’Carri Richardson, vedeta sprintului american, a fost suspendată pentru utilizarea acestei substanţe, ratând participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Anul viitor, va avea loc o examinare „ştiinţifică” a canabisului, însă drogul va rămâne interzis până în 2022, a precizat Comitetul Executiv al AMA/WADA, după o reuniune care a avut loc la Istanbul. „După primirea cererilor de la o serie de părţi interesate, (Comitetul Executiv) a aprobat decizia Grupului consultativ de experţi ai listei de a iniţia, în 2022, o examinare ştiinţifică a statului canabisului”, a indicat agenţia într-un comunicat. „În prezent, canabisul este interzis în competiţie şi va continua să fie şi în 2022”, a subliniat agenţia cu sediul la Montreal (Canada).
Sha’Carri Richardson trebuia să fie una dintre vedetele Jocurilor Olimpice de la Tokyo, după mai multe evoluţii impresionante la 100 m, în debutul sezonului. Atleta, în vârstă de 21 ani, a ratat însă participarea la competiţia japoneză din cauza unei suspendări pe 30 de zile, după ce a fost testată pozitiv la marijuana cu ocazia selecţiilor olimpice americane din luna iunie.
Cazul său a deschis o dezbatere cu privire la prezenţa marijuanei pe lista substanţelor interzise de AMA/WADA. Multe vedete, sportivi şi politicieni au criticat o regulă pe care o consideră învechită şi inutilă, precizează AFP. Conducătorul Federaţiei internaţionale de atletism, Sebastian Coe, a cerut la rândul său revizuirea statutului canabisului, afirmând că „nimic nu este scris în piatră”.”Ne adaptăm şi reevaluăm din când în când”, a spus britanicul în timpul Jocurilor Olimpice.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut