AFIE: Testarea COVID-19 în farmacii, „o propunere legislativă incompletă”

Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) consideră că momentul în care guvernul a decis să implice farmaciștii în testarea generală a populației este „unul tardiv”, iar serviciul, așa cum se dorește implementat în acest moment, va avea adresabilitate redusă „și pentru că presupune costuri suportate de pacienți”.

„Luând în calcul faptul că startul testării nu va fi dat, în cel mai bun caz, decât peste o lună, fiind implicate și alte autorități care trebuie să desfășoare activități de avizare și instruire, ajungem la un moment în care nevoia de testare va fi din ce în ce mai scăzută datorită creșterii gradului de imunizare a populației prin vaccinare. Totodată, serviciul, așa cum se dorește implementat în acest moment, va avea adresabilitate redusă și pentru că presupune costuri suportate de pacienți. Este cunoscut faptul că nevoia de testare este mai mare, în perspectivă, tocmai în rândul populației cu posibilități financiare modeste” – arată AFIE.

Totodată, farmaciștii independenți atenționează că populația „rămâne cu o serie de întrebări fără răspuns la acest moment: când și dacă vor fi puse la dispoziție testele gratuite, cum se vor distribui, cine va putea beneficia de ele și care va fi de fapt costul acestui serviciu pe care va trebui să-l achite”.

„Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern și proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență, stipulează că testarea COVID-19 a populației se va putea face în farmacii, care vor putea stabili «singure» costul acestui serviciu. În acest sens, AFIE consideră ca ar fi oportună stabilirea unui preț unic recomandat pe țară al acestui serviciu, lucru care ar duce la o practică tarifară unitară în beneficiul pacienților” – arată reprezentanții asociației.

AFIE consideră că Ordinul privind testarea, aflat în transparență decizională, s-a făcut fără o consultare amplă și reală a tuturor profesioniștilor implicați. În opinia farmaciștilor independenți, investițiile care trebuie făcute de farmacii în vederea realizării testării „ar trebui, în mod rațional, sprijinite de stat”. „Faptul că se solicită farmaciilor condiții speciale trebuie să ia în calcul investiția ce ține de asigurarea unor fluxuri de lucru separate, care să garanteze siguranța tuturor categoriilor de pacienți din farmacie. Gestionarea unei farmacii în mediul rural este diferită de gestionarea uneia din mediul urban, diferențele venind în primul rând din capacitatea financiară și logistica de a implementa noi servicii și activități. Costul testării trebuie acoperit prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor care au implementat acest serviciu în farmacii. Nu putem să nu remarcăm faptul că mediul rural, adică mediul cu populația cea mai vulnerabilă și cu acces redus la laboratoare specializate de testare, va avea un acces limitat la această nouă formă de testare în masă, dacă nu va exista o susținere a costurilor prin sistemul de asigurărilor de sănătate” – arată AFIE.

Deși este prima dată când cadrul legislativ dă posibilitatea punerii în practică și remunerării unui serviciu prestat de farmacist, „modul concret de implementare suferă din cauza a numeroase impedimente de ordin practic și de siguranță”. „Farmaciile au fost adaptate doar serviciilor farmaceutice și infrastructura lor, în marea majoritate, nu permite implementarea facilă a unor măsuri de protecție epidemiologică, absolut necesare unor asemenea proceduri” – susțin farmaciștii independenți.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut