AFAN sare în sprijinul jucătorilor din Liga 1

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România (AFAN) susţine, într-un comunicat că decizia unor cluburi de a nu plăti jucătorii pe perioada stării de urgenţă decretată ca urmare a pandemiei de coronavirus este total neetică. În ultimele zile mai multe cluburi din Liga I au luat decizia de a-i trimite în şomaj tehnic pe fotbalişti sau de a le reduce substanţial contractele ţinând cont de întreruperea campionatului ca urmare a pandemiei de coronavirus. Jucătorii vice-campioanei FCSB au acceptat diminuarea salariilor până în luna septembrie a acestui an. Iniţial, patronul echipei, Gigi Becali intenţiona să diminueze salariile fotbaliştilor până la începutul anului viitor. Și Viitorul Constanţa reduce salariile jucătorilor, antrenorilor şi a celorlalţi angajaţi cu până la 50% pentru o perioadă de un an şi trei luni, decizia fiind confirmată de preşedintele grupării din Ovidiu, Gheorghe Popescu. CSMS Poli Iași a optat pentru şomajul tehnic pe perioada stării de urgenţă. Conducerea grupării moldave a anunțat suspendarea contractelor.

„În ce priveşte situaţia contractuală a jucătorilor în perioada crizei provocată de coronavirus apreciem că poziţia adoptată de unele cluburi de a nu acorda nici o indemnizaţie jucătorilor pe această perioadă este total neetică. Au fost cluburi care au considerat că ajutorul acordat de stat în valoare de 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut, ar fi suficient pentru sportiv, înţelegând că întreg costul situaţiei de criză să-l suporte sportivul şi eventual statul prin indemnizaţia acordată”, se menţionează în comunicat. AFAN menţionează că pentru diminuarea contractelor jucătorilor ca urmare a crizei provocată de pandemie trebuie găsită o soluţie proporţională, echitabilă şi agreată în comun de ambele părţi contractuale.
„Recomandăm conducătorilor cluburilor să nu apeleze la soluţii imorale şi lipsite de orice suport legal şi le reamintim apelul conducătorilor din fotbalul românesc la solidaritate în această perioadă grea. Suntem ferm convinşi că respectivii nu se refereau la solidaritatea între cluburi sau între cluburi şi FRF/LPF. Se refereau la solidaritatea între toţi factorii care compun fotbalul românesc: jucători, antrenori, medici, cluburi şi foruri organizatoare, pentru a găsi o soluţie care să minimizeze pierderile tuturor. Trebuie conştientizat, o dată pentru totdeauna, că fotbalul are ca actor principal jucătorul. Jucător care are o familie de întreţinut, o rată de plătit sau un părinte de sprijinit. Şi a cărui viaţă este dată peste cap de măsurile unilaterale luate din dorinţa meschină a unor conducători de a economisi sau de a recupera pierderile anterioare cauzate de managementul deficitar. AFAN consideră că soluţia corectă este negocierea directă între cluburi şi jucători, negociere care să pornească de la valoarea indemnizaţiei astfel cum este prevăzută în contract şi care să fie finalizată cu o soluţie proporţională, echitabilă şi agreată în comun de ambele părţi contractuale”, susţine AFAN.

 

Cer ca jucătorii să fie plătiți cu cel puțin 75%

„Precizăm că soluţia legislativă stabilită prin OUG 30/2020 privind acordarea ajutorului de stat în valoare de 75% nu a fost soluţia legislativă propusă de AFAN, sindicatul solicitând ca regimul contractelor de activitate sportivă în perioada de suspendare a contractului din iniţiativa structurii sportive să fie identic cu cel al contractelor de muncă, respectiv jucătorilor să le fie plătit cel puţin 75% din salariile pe care le aveau contractual, indiferent că această valoare urma să fie acoperită de club sau printr-o soluţie mixtă (cluburi şi stat)”, se mai precizează în comunicat. În ultimele zile mai multe cluburi din Liga I au luat decizia de a-i trimite în şomaj tehnic pe fotbalişti sau de a le reduce substanţial contractele ţinând cont de întreruperea campionatului ca urmare a pandemiei de coronavirus. Competiţiile fotbalistice din România, întrerupte iniţial până la 31 martie, au fost suspendate printr-o decizie a Comitetului de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă. Aceasta a fost decretată la 16 martie de preşedintele Klaus Iohannis pentru o perioadă de 30 de zile ca urmare a pandemiei de coronavirus.

 

Articole din aceeasi categorie