Adrian Oros: România nu trebuie să fie de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii

Senatorul Adrian Oros, liderul organizației clujene a Partidului Forța Dreaptă atrage atenția că România nu trebuie să fie de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii!

„Suntem singura țară europeană care are deja o lege specială privind condițiile de bunăstare a animalelor în timpul transportului”, spune Oros. Fostul ministru al Agriculturii susține că aceste „preocupări stranii ale unora din Parlamentul European, care văd că își găsesc susținători și la noi în țară, pot afecta grav crescătorii de animale români!”. „Sunt de acord cu faptul că toate condițiile de bunăstare animală, inclusiv cele din timpul transportului trebuie respectate, de toate țările membre. România are o legislație actualizată, care prevede monitorizarea respectării condițiilor de bunăstare in timpul transportului (Reg.1/2005) până la destinație. Suntem singura țara europeană care are o asemenea reglementare. Legea 150/2020, a cărui inițiator sunt, prevede prezența obligatorie la bord a personalului medical veterinar care sa monitorizeze starea de sănătate si condițiile de bunăstare a animalelor, să ofere asistență medicală dacă este nevoie și sa completeze un raport zilnic si unul la finalul transportului. Acolo unde este posibil și există cerere, se poate exporta carcase și carne procesată. Este mai rentabil pentru sector. Se crează locuri de muncă și se corectează balanța comercială. Dar asta trebuie să decidă cei care trăiesc din oierit”, a precizat Oros.

Senatorul sune că soluția este verificarea strictă a respectării condițiilor de bunăstare animală de către transportatori prin autoritățile competente, și nu interzicerea exportului de animale vii, care ar afecta grav fermierii romani. „Resping total o asemenea idee care a fost inițiată în Parlamentul European, iar acum și-a găsit susținători care vor să o materializeze. Departe de a mai avea nevoie de o analiză detaliată pentru publicul larg, această inițiativă sugrumă într-un mod rapid, ireversibil și direct întreg sectorul ovin și tot lanțul de producători”, a menționat liderul clujean al Partidului Forța Dreaptă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut