Adolescentele cu copii din județul Cluj

Sarcina în adolescenţă este una dintre cele mai actuale probleme de sănătate publică, fiind un fenomen răspândit atât la nivel global, cât şi la nivel naţional.

Multe dintre mamele adolescente din mediul rural nu au acces la servicii medicale, lucru ce se răsfrânge apoi în urmărirea medicală a nou-născutului, precizează organizația.

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani, conform statisticilor.

Conform datelor furnizate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse transmise la interpelarea unui deputat clujean, anul trecut în județul Cluj s-au înregistrat 162 de nou născuți cu mame minore. La nivel național, statistica arată că 7.448 născuți-vii au avut mame cu vârsta mai mică de 18 ani.

Potrivit datelor existente la nivelul lnstitutului Național de Statistică, în anul 2021 au fost înregistrate 2686 de întreruperi de sarcina la femei cu vârsta sub 20 de ani, din care 153 la mame minore cu vârsta sub 15 ani și 2.533 la mame cu vârsta intre 15 și sub 20 de ani.

În anul 2021 au fost preluate în evidențele Direcțiilor Generate de Asistență Sociala și Protecția Copilului 542 de mame minore însărcinate, iar în evidențele serviciilor publice de asistență socială au fost preluate 771 de mame minore însărcinate.

La nivelul județului Cluj, conform informațiilor puse la dispoziție de DGASPC Cluj, a fost preluată de către această instituție o mamă minoră însărcinată, iar în evidențele serviciilor publice de asistență socială de la nivelul județului Cluj au fost preluate 35 de mame minore însărcinate.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse se angajează ca prin politicile și programele pe care le va implementa să urmărească întărirea capacității serviciilor publice de asistență sociala în ceea ce privește îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, sprijinirea familiilor în creșterea și îngrijirea copiilor.

De asemenea, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse dă asigurări că va continua să susțină diferitele programe de planificare familială care sunt implementate sub coordonarea Ministerului Sănătății, în vederea conștientizării publicului larg cu privire la implicațiile unei sarcini nedorite sau a unei sarcini neurmărite corespunzător de personal medical nespecializat, precum și programele de educație pentru sănătate implementate sub coordonarea Ministerului Educației.

În ceea ce privește măsurile de consiliere și asistență pe care statul roman le acordă acestor tinere, devenite mame la vârste atât de fragede, trebuie menționat ca problematica mamelor minore a fost abordată de-a lungul timpului de către autoritățile centrale, pe diferite paliere de intervenție, în funcție de competentele și atribuțiile ce revin fiecărei autorități implicate”, arată ministerul de resort.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut