Acțiuni de informare în şcoli de prevenire a consumului de droguri

Poliţiştii din cadrul structurilor de siguranţa şcolară au desfăşurat, în prima săptămână de la începerea noului an şcolar, 224 de activităţi preventive şi de informare cu părinţii şi copiii, din 143 de unităţi de învăţământ preuniversitar, cu privire la modalităţile de prevenire a consumului de droguri şi substanţe interzise, de prevenire a faptelor de violenţă şi a bullying-ului, informează duminică Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit sursei citate, poliţiştii şi jandarmii au efectuat, în perioada 11-15 septembrie, patrule şi verificări în zona unităţilor de învăţământ şi au desfăşurat activităţi preventive, pentru ca întoarcerea la şcoală să se facă într-un mediu optim de ordine şi siguranţă publică, aceste acţiunile urmând să fie continuate pe tot parcursul anului şcolar, conform Planului Naţional Cadru de Acţiune pentru siguranţa şcolară, implementat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Poliţiştii de la structurile de siguranţă şcolară au purtat discuţii, cu ocazia festivităţilor de deschidere a Anului şcolar, cu părinţi, elevi şi cadre didactice despre siguranţă, oferind sfaturi şi măsuri preventiv-educative cu scopul reducerii cazurilor de bullying, a faptelor de violenţă şi prevenirea consumului de substanţe psihoactive.

„Astfel, în perioada 11-15 septembrie 2023, structurile pentru siguranţa şcolară au desfăşurat, la nivel naţional, 224 de activităţi preventive şi de informare, în cadrul a 143 de unităţi de învăţământ preuniversitar, la care au participat 7.943 de beneficiari”, mai precizează sursa citată.

Totodată, aceştia au elaborat sistemul-cadru (PTCA) de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ preuniversitar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic, la nivelul fiecărui judeţ şi municipiului Bucureşti, mai arată IGPR.

De asemenea, poliţiştii pentru siguranţa şcolară au fost desemnaţi să participe în cadrul grupurilor de acţiune constituite la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar, pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar.

Debutul noului an şcolar a oferit prilejul pentru poliţişti să continue activităţile preventive şi dezbaterile tematice cu elevii, pentru identificarea problemelor cu care se confruntă acasă, la şcoală, în spaţiile publice şi în mediul online, mai transmite IGPR.

Specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi din cadrul structurilor teritoriale de profil derulează, în anul şcolar 2023-2024, activităţi specifice de continuare a acţiunilor preventive în cadrul proiectelor/campaniilor aflate deja în faza de implementare, care vizează siguranţa minorilor, precum şi în sistem integrat cu celelalte structuri ale Poliţiei Române şi Ministerul Afacerilor Interne (Siguranţă Şcolară, ANA, ANITP, IGJR, etc), mai menţionează sursa citată.

Printre proiectele aflate în implementare sunt menţionate: Proiectul Eroii Internetului, Programul Şcoala Siguranţei TEDI, Proiectul de prevenire a criminalităţii informatice Siguranţa online, Proiectul de prevenire a dispariţiilor de minori şi a plecărilor voluntare Plecatul de acasă nu este o soluţie!, Proiectul Fără discriminare! Proiectul de prevenire a violenţei domestice Bright Sky.

Potrivit IGPR, în perioada 11-15 septembrie, poliţiştii au acţionat, la nivel naţional, pentru a preveni faptele antisociale, organizând 2.108 acţiuni, dintre care 137 pe linia siguranţei în şcoli şi au intervenit la 14.671 de evenimente, dintre care 12.391 au fost sesizate de cetăţeni prin 112.

De asemenea, poliţiştii rutieri au acţionat pentru creşterea siguranţei în trafic, fiind constatate 607 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Au fost reţinute 2.817 permise de conducere, dintre care 795 pentru viteză, 250 pentru alcool şi 93 pentru droguri.

În prima săptămână de la începerea şcolilor, poliţiştii şi jandarmii au asigurat măsuri de siguranţă în drumul elevilor către şcoli şi pe traseele către casă, la unităţile şcolare din Capitală şi din întreaga ţară, mai arată sursa citată.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut