Acţiune de prevenire şi combatere a cancerului de col

Centrul de Educaţie, Prevenire, Informare şi Control (EPIC) în domeniul cancerului al Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN) lansează o invitaţie deschisă la o acţiune comună de prevenire şi combatere a cancerului de col uterin, boală care afectează foarte multe femei în România.

„Cu prilejul Lunii internaţionale de luptă împotriva cancerului de col uterin, ianuarie 2022, în numele Centrului de Educaţie, Prevenire, Informare şi Control în domeniul cancerului al Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca – Centrul EPIC al IOCN, adresăm o invitaţie deschisă la o acţiune comună de prevenire şi control a îmbolnăvirilor şi deceselor prin această boală. Pornim de la motivaţia realităţii triste a poverii ridicate în România a acestei afecţiuni, care face ca mii de femei, multe dintre ele aflate la vârste tinere active în familie şi în societate, să se îmbolnăvească şi să moară de această maladie, în condiţiile în care boala este absolut prevenibilă, chiar poate fi eradicată (ţări precum Australia, care după cum s-a văzut recent aplică politici stricte de sănătate publică, au eradicat cancerul de col uterin prin asocierea unor campanii performante de vaccinare HPV programelor organizate de screening prin testare HPV de calitate, ambele extinse masiv la nivel populaţional)”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de Centrul EPIC.

Potrivit comunicatului, este bine-venită lansarea noului Plan naţional de control al cancerului.

„Având ca obiectiv comun prevenirea şi controlul cancerului de col uterin, prin reducerea până la dispariţia îmbolnăvirilor şi deceselor înregistrate la Registrele teritoriale de cancer, invităm la implicare şi acţiune comună toţi actorii care pot şi trebuie să participe la realizare unor obiective specifice fiecăruia. În primul rând, salutăm lansarea în urmă cu câteva zile a noului Plan naţional de control al cancerului care creează un context programatic favorabil”, se menţionează în comunicat.
Printre altele, Centrul EPIC şi-a inaugurat o nouă locaţie şi are în alcătuire puncte de lucru dedicate pentru screening, autorizate în structura organizatorică a IOCN, constând din cabinete ambulatorii integrate de ginecologie şi chirurgie generală şi oncologică, laborator de citologie-HPV, laborator de imagistică senologică mamografică şi ecografică, unităţi mobile şi coordonează prin intermediul Unităţii de Asistenţă Tehnică şi Management pentru screening Regională Nord-Vest (UATMR-NV), din Ordinul MS, de mai bine de 10 ani, un cluster regional de peste 350 de furnizori de servicii medicale de informare/mobilizare/recoltare-testare, evaluare şi tratament, care asigură pacientelor în program servicii gratuite asigurate /controlate calitativ. De asemenea, Centrul Epic derulează în paralel o importantă campanie de informare finanţată pentru următorii doi ani, în care pot fi introduse cu uşurinţă elemente specifice vaccinării HPV.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut