Acorduri finale: Vacanță plăcută, stagiune încheiată!

Vineri la ora 19:00 are loc concertul de închidere a stagiunii 2022/2023 al Filarmonicii de Stat ,,Transilvania’’. Se încheie, astfel, un alt an muzical, în care am fost purtați prin diferite etape ale istoriei, prin mituri și prin povești celebre de orchestra și invitații speciali, care ne-au impresionat de fiecare dată. Săptămâna aceasta, din fotoliul de orchestră vom avea ocazia să ascultăm uverturi și arii celebre în compania dirijorului David Crescenzi și a basului Adrian Sâmpetrean.

Va fi o seară clasică, perfectă pentru iubitorii de muzică cultă, căci va reuni pe o scenă arii și uverturi din operele marilor clasici Mozart, Rossini, Vicenzo Bellini și Giuseppe Verdi. Concertul se va deschide cu faimoasa uvertură a operei Nunta lui Figaro, fiind urmată de aria cu recitativ ale aceleiași opere Tutto è disposto… Aprite un po’ quegli occhi și de Madamina, il catalogo è questo din opera Don Giovanni, toate din creația compozitorului austriac, Mozart. În continuare vom asculta uvertura operei Cenușăreasa și aria Là del ciel nell’arcano profondo, compuse de Rossini, uvertura operei Norma și aria Vi ravviso, o luoghi ameni din opera Somnambula de Vicenzo Bellini. Concertul se va încheia cu uvertura operei Luisa Miller și aria Infelice! E tuo credevi din Ernani, compoziții ale lui Giuseppe Verdi.

David Crescenzi

Dirijorul David Crescenzi va fi cel care va ghida orchestra filarmonicii cu măiestrie, după ce weekendul trecut a impresionat publicul la Opera Aperta. David Crescenzi este pianist, dirijor de orchestră și de cor și surprinde, de fiecare dată, prin lejeritatea și naturalețea execuției, să nu mai vorbim de abordarea lucrărilor fără partitură. A început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Între anii 1998-2023 a colaborat cu Teatrul Operei din Cairo, în calitate de dirijor invitat. Între 1999-2001, a fost maestru de cor al Teatrului ,,Carlo Felice’’  din Genova, iar în stagiunea 2004/2005 a fost locțiitorul directorului muzical de la Teatrul ,,San Carlo’’ din Napoli. Din anul 2002 colaborează cu Opera Națională Română din Timișoara, alături de care a și participat la Festivalul ,,George Enescu’’ din București în septembrie, 2007, cu Tosca de Puccini. Din anul 2008 este dirijor invitat al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, iar din 2017 directorul artistic al instituției. Din 2014 este de asemenea, director artistic și dirijor principal al Operei din Cairo, iar din luna mai 2021, David Crescenzi este și dirijor permanent al Operei Naționale din Iași.

Adrian Sâmpetrean

Adrian Sâmpetrean a debutat în roluri precum Zuniga în Carmen, Masetto în Don Giovanni, Colline în Boema și Raimondo în Lucia di Lammermoor, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în 2003. A absolvit Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima’’ din Cluj-Napoca și e câștigător a numeroase premii în competiții internaționale de canto clasic. Basul Adrian Sâmpetrean are o activitate ce se întinde pe parcursul a 20 de ani și cuprinde roluri interpretate pe marile scene internaționale: Opera din Paris, Opera de Stat Viena, Scala din Milano, Opera Lirică din Chicago, Teatrul de Operă din Roma, Opera din Bordeaux.

 

Mara Alexia MUNTEAN

Foto: Bogdan Meseșan

Foto Adrian Sâmpetrean: Cédric Delestrade

Foto David Crescenzi: Nazmy

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut