Acord pentru electrificarea căii ferate Cluj-Napoca- Episcopia Bihor

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a semnat, la Cluj-Napoca, acordul pentru implementarea celei mai complexe investiţii în infrastructura feroviară din Vestul României.

Lucian Bode a declarat că unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură feroviară este electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Acordul pentru susţinerea acestuia a fost semnat împreună cu primarii din Cluj-Napoca (Emil Boc), Oradea (Ilie Bolojan) şi Arad (Călin Bibarţ).

“Împreună cu primarii şi directorii CFR Infrastructură şi Companiei de Drumuri am reuşit să depăşim mai multe obstacole în calea implementării unor proiecte majore de infrastructură din Regiunea de Nord-Vest. Am avut o întâlnire de lucru cu primarii din Cluj-Napoca, Oradea şi Arad, în care am parcurs proiecte de investiţii. Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură feroviară, un proiect major, este electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Am semnat un acord de implementare a acestui proiect cu cei trei primari, care să oblige toate părţile interesate să se încadreze în termenele asumate”, a precizat Lucian Bode.
Proiectul este în valoare de 7,3 miliarde de lei, din fonduri europene şi prevede reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor pe o distanţă de 166 de km şi electrificarea liniei pe 160 de km.
Lucian Bode a mai precizat că această cale ferată va duce la decongestionarea traficului de la Curtici. “Stau trenurile zeci de ore să treacă graniţa în Ungaria din diverse motive. După electrificarea căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, vom avea cea de-a doua poartă de ieşire spre Vest”, a mai spus ministrul Transporturilor.

La rândul său, primarul Emil Boc a subiniat că în sfârşit, proiecte aflate “în adormire” de o bună bucată de vreme, încep să prindă acum contur.

“Discutăm proiectele pentru regiunea noastră, în termeni de mobilitate şi conectivitate pentru regiunea nord şi de vest. Mă bucur să văd astăzi câteva lucruri care au stat în adormire de foarte mulţi ani şi care practic, de câteva luni de zile au fost puse pe drumul corect, cu şanse mari de implementare în perioada următoare”, a declarat Emil Boc.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie