Accident aviatic simulat pe Aeroportul Internațional Cluj

Peste 800 de persoane – pompieri, cadre medicale, militari, jandarmi, polițiști și angajați ai Aeroportului – au participat la un exercițiu care a implicat simularea unui accident aviatic cu victime.

Exercițiul, obligatoriu pentru toate aeroporturile, se desfășoară o dată la doi, iar de această dată a avut după următorul scenariu: „O aeronavă de tip A 320-200 aparținând companiei X-AERO aterizează înainte de pragul pistei, iar în urma impactului aeronava suferă avarii la trenul de aterizare și la fuselaj, determinând ruperea aeronavei în două bucăți. La locul producerii accidentului se zăresc coloane de fum și sunt indicii de izbucnire a unui incendiu. La bordul aeronavei sunt 100 de pasageri și 6 membri ai echipajului, iar în urma accidentului sunt 25 de persoane decedate, 15 sunt grav rănite, 26 de pasageri prezintă răni ușoare și 40 de persoane nu au nevoie de îngrijiri medicale. Nu sunt materiale periculoase în aeronavă, iar cantitatea de combustibil din aeronavă, la momentul aterizării este de 3 tone ”.

În prima fază a simulării au intervenit echipajul privat de pompieri și personalul Aeroportului, iar apoi au ajuns echipele de urgență – pompieri, SMURD (care a deplasat la fața locului inclusiv un elicopter), Ambulanța, jandarmi, polițiști și angajați SRI. Celor ”răniți” li s-a acordat primul ajutor în corturile Crucii Roșii și într-un spital mobil, după care au fost transportați la spitalele din zonă, iar ceilalți, inclusiv ”rudele” pasagerilor, au beneficiat de consiliere psihologică. David Ciceo, directorul Aeroportului a apreciat că ISU a ajuns într-un timp util. În primul rând ajung pompierii Aeroportului Cluj, care au ajuns în două minute și de obicei au la dispoziție maximum trei minute pentru a ajunge în orice colț al Aeroportului. Cei de la ISU au maxim 12 minute la dispoziție și au ajuns în 9 minute astăzi, și pe urmă se declanșează planul de alertare pentru toată comunitatea.

De ramarcat că Aeroportul a accesat fonduri europene, cu finanțare în proporție de 98%, pentru dotare cu echipamente de intervenție în situații de urgență și că a fost desemnat în acest an ”cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual”, la Gala anuală ACI Europe Awards.

Reamintim că, la mijlocul lunii octombrie, angajații Aeroportului s-au confruntat cu un incident real, când unei aeronave Boeing a companiei Fly Egipt i s-au spart cauciucurile tuturor roților de la trenul de aterizare, care apoi a luat foc. Incendiul a fost lichidat rapid de echipa privată de pompieri care acționează pe Aeroport, astfel că nu au fost înregistrate victime.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut