Acces la platforma educațională franceză SIDES NG, pentru studenții UMF „Iuliu Hațieganu

Studenții francofoni din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” vor beneficia de acces la platforma educațională digitală franceză SIDES, dedicată diseminării, îmbunătățirii și monitorizării individuale a cunoștințelor medicale dobândite, și care le permite să se pregătească pentru ECN (Examen Classant National, echivalentul examenului de rezidențiat, în Franța), în urma semnării unui acord de parteneriat între universitatea clujeană și UNESS International – Universitatea Digitală a Sănătății și a Sportului din Franța.

„Pentru studenții liniei de studiu în limba franceză, angajarea lor în Franța, după absolvirea Facultății de Medicină, este condiționată de participarea la examenul național de internat – ECN. Acest examen constituie un punct de răscruce în cariera lor profesională, dar reprezintă și un element esențial de evaluare a modului în care i-am format. Examenul ECN este diferit de concursul nostru de rezidențiat atât prin modul în care decurge (întrebări cu răspunsuri multiple, dosare clinice progresive, cazuri simulate, lecturi critice de articol, totul în format digital), cât și prin modul în care este pregătit. Încă din anii studenției, studenții francezi au acces la o bază de date de întrebări, la dosare clinice progresive și la simulări de examen pe o platformă electronică care le este accesibilă online”, precizează prof. dr. Daniel Mureșan, prorector responsabil cu Dezvoltarea Academică și Administrația Universitară în cadrul UMF „Iuliu Hațieganu”.

Conform celor anunțate, joi, de UMF Cluj, prin obținerea acordului UNESS International pentru accesarea SIDES NG, destinat învățării și formării cunoștințelor în domeniul sănătății, absolvenții ciclului de licență vor avea acces la Banca Națională de Pregătire, care le permite să se instruiască într-un mediu identic cu ECN. Această bancă, actualizată în permanență, conține aproape 80.000 de întrebări izolate și 3.900 de dosare progresive concepute de facultățile franceze. Ca universitate parteneră, UMF „Iuliu Hațieganu” va avea statistici de urmărire a comunității sale de studenți și un spațiu dedicat cadrelor didactice, pentru a crea, trimite și a împărtăși conținut educațional.

„Conducerea UMF «Iuliu Hațieganu» și a Facultății de Medicină a avut o preocupare constantă de a oferi studenților noștri francezi accesul la aceleași condiții de pregătire pentru ECN, ca studenții de la facultățile din Franța. Acest demers s-a întins pe durata ultimilor 8 ani, a fost dificil și a necesitat multiple discuții cu autoritățile franceze. În acest demers am fost sprijiniți de Asociația Studenților Francezi din Facultatea de Medicină, de ambasadorii Franței în România, de Consulatul Francez și de Centrul Cultural Francez”, declară rectorul UMF Cluj și fost decan al Facultății de Medicină în perioada 2008 – 2019, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și UMF „Grigore T. Popa” Iași sunt primele universități din Europa Centrală și de Est care pun la dispoziția studenților o astfel de platformă. UMF „Iuliu Hațieganu” este universitatea de medicină și farmacie din România cu cei mai mulți studenți internaționali: peste 2.500, dintre care, aproape 1.500 sunt studenți francofoni.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut